Πατούδο Νάξου, η τέλεια γεμιστή γαλοπούλα

Συνταγή από Μαρακι | Ενημερώθηκε στις 01/05/2020

Αυτή εδώ η συνταγή είναι για να φτιάξουμε Πατούδο, δηλαδή την παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα της Νάξου. Η πρωτότυπη και νόστιμη γέμιση της, με σπανάκι, ρύζι και εντόσθια, είναι αυτή που θα κάνει την διάφορα και θα μας αφήσει μια αξέχαστη γεύση. Μπορεί η εκτέλεση της συνταγής αυτής, να φαντάζει μπελαλίδικη αλλά πιστέψτε με, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Υλικά Συνταγής

  • 1 γαλοπούλα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο, στραγγισμένο και κομμένο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάραθο
  • Μισό φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
  • Μισό φλιτζάνι βούτυρο
  • εντόσθια γαλοπούλας
  • Ενα με ενάμιση κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

Αρχικά σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά ώσπου να μαραθούν.

Προσθέτουμε το σπανάκι μας και τον μάραθο, τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και αυτά και στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι μας.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν αργά σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 10 λεπτάκια.

Πασπαλίζουμε με πιπέρι και αλάτι και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.

Έπειτα σε ένα μικρο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτάλια της σούπας βούτυρο σε μέτρια προς σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα εντόσθια της γαλοπούλας, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε και αυτά στην γέμιση με το σπανάκι.

Κατόπιν γεμίζουμε την γαλόπουλα μας με την παραπάνω γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα η το στερεώνουμε με ξυλαράκια για σουβλάκια.

Την τρίβουμε με λίγο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.

Τέλος την βάζουμε πάνω σε μια σχάρα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί.

Για της πατάτες:

Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε τις πατάτες με το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.

Βάζουμε τις πατατούλες μας στο ταψί μαζί με την γαλοπούλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι. Την ψήνουμε 20 λεπτά στο προθερμασμένο μας φούρνο και έπειτα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 165 βαθμούς και εκεί την ψήνουμε για 2-3 ώρες ανάλογα τον φούρνο.

Μόλις είναι έτοιμη εσωτερικά και εξωτερικά έχει ροδοκοκκινίσει, την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Την σερβίρουμε σε ένα ταψάκι με τις πατατούλες και είναι έτοιμη να την απολαύσουμε. Καλή μας όρεξη!

Συμβουλές για της γαλοπούλα

  • Ψήνουμε την κάθε γαλοπούλα ανάλογα με τα κιλά της. (12-15 λεπτά/kg)
  • Στην διάρκεια του ψησίματος, κάλο θα ήταν να αλείφουμε την γαλοπούλα μας με τους χυμούς του ταψιού κάθε 10-15 λεπτά, για να βγει πιο μαλακή και γευστική η πέτσα της.
  • Προσοχή στις πατάτες! Καλό θα ήταν να τις μαγειρέψουμε σε διαφορετικό ταψί, προσθέτοντας όμως τα ζουμιά τις γαλοπούλας ώστε να πάρει γεύση και να μην καούν, στη περίπτωση που η γαλοπούλα μας θα χρειαστεί παραπάνω ψήσιμο.

Άλλες συνταγές για γαλοπούλα

 

Εικόνα συνταγής: Ψητή γαλοπούλα από την Sarah Pflug

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (21 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας