Ποτάζ παρμεντιέ, η κλασική γαλλική σούπα του χειμώνα

Συνταγή από litsa | Ενημερώθηκε στις 27/12/2018

Η ποτάζ παρμεντιέ είναι η κλασική χειμωνιάτικη σούπα της Γαλλίας. Είναι μια καταπληκτική παχύρευστη σούπα βελουτέ που φτιάχνεται απαραιτήτως με το αγαπημένο λαχανικό των Γάλλων, το πράσο, και κρέμα γάλακτος, αν και ορισμένοι αναφέρουν τη συνταγή (λανθασμένα) με κρεμμύδι και δεν βάζουν καθόλου κρέμα γάλακτος. Αυτή εδώ είναι η αυθεντική συνταγή για ποτάζ παρμεντιέ.

Υλικά Συνταγής

  • 300 γρ. πράσα ψιλοκομμένα
  • Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 750 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 5 φλυτζάνια ζωμού κότας χωρίς λίπος (περίπου 1 λίτρο)
  • Ενάμιση φλυτζάνι φρέσκια κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μαϊντανός ή άνιθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε τα πράσα μας στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τις κομμένες πατάτες και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν με το λάδι μας.

Αδειάζουμε το ζωμό πάνω στα λαχανικά μας και αφήνουμε το μείγμα της σούπας να πάρει μια βράση.

Μόλις βάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δούμε ότι οι πατάτες μαλακώνουν τόσο ώστε να αρχίζουν να λιώνουν.

Σε αυτό το σημείο, βάζουμε τη σούπα στο μύλο λαχανικών ή την περνάμε στο μπλέντερ για να γίνει βελουτέ.

Μετά βάζουμε ξανά την ποτάζ πάνω στη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Δοκιμάζουμε για να έχουμε τη γεύση που θέλουμε.

Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Η ποτάζ παρμεντιέ είναι έτοιμη!

Σερβίρουμε τη σούπα μας όπως είναι πολύ ζεστή. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο.

Συμβουλές

  • Αν θέλουμε μια πιο τυρένια γεύση, μπορούμε να μειώσουμε την κρέμα γάλακτος στο μισό, και να προσθέσουμε 3-4 κουταλιές παρμεζάνα, ανάλογα με τα γούστα μας.
  • Αν δεν μπορούμε να κάνουμε δίχως λίγο κρέας στο πιάτο μας, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τηγανιτό μπέικον στη μέση της σούπας!
  • Η σούπα αυτή ταιριάζει τέλεια με λευκό κρασί.

Το ξέρατε αυτό;

Η ίδια σούπα σερβίρεται και κρύα το καλοκαίρι αλλά με άλλο όνομα, λέγεται βισισουάζ!

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.7 (50 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Κατηγορία συνταγής

Οι νέες συνταγές μας