Ρυζόπιτα (ή λιακρόρ)

Συνταγή από ALEXANDRA | Ενημερώθηκε στις 08/01/2022

Αν δεν το ξέρατε, η βασιλόπιτα στη Πρέβεζα δεν είναι γλυκό. Αντίθετα, είναι μια χορταστική ρυζόπιτα με κοτόπουλο, με τα όλα της! Δείτε τη συνταγή για τη ρυζόπιτα.

Για αρχή θα φτιάξουμε το φύλλο της ρυζόπιτας. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι σιγά σιγά με νερό και ζυμώνουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι μια κουταλίτσα, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και λάδι μέχρι να πάρει η ζύμη όλο το αλεύρι και να γίνει μια μαλακιά ομοιόμορφη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό για το ρύζι με αναλογία ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι ρύζι αν έχουμε κρατήσει το νερό από το κοτόπουλο το βράζουμε σε αυτό και βάζουμε ένα κύβο λαχανικών και ένα κύβο ζωμό κοτόπουλο. Το αφήνουμε να βράσει, ΟΧΙ όμως τελείως αλλά να κρατάει, ανακατεύοντας συνέχεια γιατί θα μας κολλήσει. Ρίχνουμε μπόλικο πιπεράκι.

Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσες μπάλες.Ανοίγουμε το φύλλο με ένα πλάστη να είναι λίγο χοντρό και το στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί, το φύλλο θα πρέπει να προεξέχει απο το ταψί, ανοίγουμε και στο ίδιο μέγεθος το άλλο κομμάτι.

Ρίχνουμε στο ταψί το ρύζι και φυτεύουμε τα κομμάτια το κοτόπουλο που τα έχουμε κόψει, ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι (και αν είσαστε από την Πρέβεζα βάζετε και το φλουρί, αφού εκεί αυτήν την πίττα φτίαχνουν για βασιλόπιττα!) βάζετε και το άλλο φύλλο από πάνω και τα κομμάτια που περισσεύουν τα διπλώνετε σε ρολλάκια περιμετρικά στο ταψί. Αλείφουμε με το αυγό από πάνω, αν δεν τα πάτε καλά με τα φύλλα αγοράστε έτοιμα φύλλα κουρού ή σφολιάτας.

Ψήνουμε τη ρυζόπιτα μας για μία ώρα περίπου μέχρι να κοκκινίσει (από την ντροπή της που θα τη φάμε)...

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.8 (15 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Βασικά υλικά

Οι νέες συνταγές μας