Σπιτική ζύμη σφολιάτας, η παραδοσιακή συνταγή!

Συνταγή από litsa | Ενημερώθηκε στις 04/09/2019

Η σημερινή συνταγή μας για ζύμη σφολιάτας, είναι μια παραδοσιακή συνταγή. Μπορεί η διαδικασία να φαντάζει μπελαλίδικη, άλλα το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Μια σφολιάτα τόσο τραγανή και μαλακή που θα μας θυμίσει το κλασσικό φύλλο της γιαγιάς!

Υλικά Συνταγής

  • 1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι σκληρό
  • Ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο
  • Μισό κ.γ. αλάτι
  • νερό

Εκτέλεση Συνταγής

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ.

Ανοίγουμε στην μέση του αλευριού μας ένα μικρό λάκκο, όπου μέσα εκεί ρίχνουμε λίγο αλάτι, μια κουτάλια της σούπας βούτυρο και λίγο νερό.

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να σφίξει η ζύμη.

Πλάθουμε την ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα βρεγμένη και την αφήνουμε να «αναπνεύσει» για 30 λεπτά περίπου.

Μετά, αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και αρχίζουμε να πιέζουμε την ζύμη, ώστε να ανοίξουμε ένα φύλλο, πάχους 1 δάκτυλου σε σχήμα παραλληλογράμμου.

Στη συνέχεια, βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και με το χέρι το πιέζουμε ώστε να απλωθεί και να καλύψει τα ¾ της ζύμης αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες της ζύμης, περίπου ένα δάκτυλο.

Κατόπιν τη διπλώνουμε στα 3 (την μία άκρη από την κοντύτερη πλευρά τη διπλώνουμε μέχρι τη μέση και το ίδιο κάνουμε με την άλλη).

Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για δυο ώρες.

Μετά την ξανανοίγουμε σε σχήμα παραλληλογράμμου, την ξαναδιπλώνουμε και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλες δυο ώρες.

Τα παλιά τα χρόνια αυτή η διαδικασία επαναλαμβανόταν ακόμη δυο φορές! Εμείς πάντως σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη μας από τώρα.

Τέλος η ζύμη είναι έτοιμη να την μεταχειριστούμε όπως επιθυμείτε και να φτιάξουμε ό,τι τραβάει η ψυχή μας...

 

Συμβουλές για τη ζύμη

  • Διατηρείται στο ψυγείο για δυο μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο.
  • Ξεδιπλώνουμε την σφολιάτα όταν ξεπαγώσει πλήρως.

Άλλες συνταγές για ζύμες

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.9 (29 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Βασικά υλικά

Οι νέες συνταγές μας