Ξεροτήγανα με μέλι, ένα πανεύκολο γλύκισμα

Υλικά συνταγής

Μια συνταγή που δεν χρειάζεται κόπο αλλά μόνο μεράκι. Ξεροτήγανα με μέλι, ένα πανεύκολο γλύκισμα. Τραγανά και απολαυστικά σε κάθε δαγκωνιά. Δοκιμάστε τα.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ.κ. σπορέλαιο
  • Χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 φλ.κ. κονιάκ
  • 1 φλ.τσ. νερό, χλιαρό
  • Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για το μέλωμα  

  • 1 ποτ. νερό
  • Μισό κιλό μέλι
  • Μισή κ.σ. κανέλα, τριμμένη
  • Μισή κ.σ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • Μισό κιλό καρύδια, χοντροκομμένα (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη που να δουλεύεται εύκολα.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, αλευρώνοντας το συχνά την ώρα που το ανοίγουμε.

Μετά, κόβουμε με ένα ροδάκι το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες.

Βάζουμε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο στη φωτιά.

Με ένα πιρούνι παίρνουμε μια λωρίδα από την άκρη και την βουτάμε στο καυτό ελαιόλαδο, τυλίγοντας τη γρήγορα γύρω από το πιρούνι (όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια) .

Έτσι το ξεροτήγανο, παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι.

Με τον ίδιο τρόπο, τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλλου και αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Μόλις στραγγίσουν, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Τέλος, βουτάμε τα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά από όλες τις πλευρές, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια και σερβίρουμε.

Τα εύκολα και γλυκά ξεροτήγανα είναι πανέτοιμα.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Καλό θα είναι, να μην βάζουμε πολύ αλεύρι στο άνοιγμα του φύλλου ούτως ώστε να παραμείνουν τα ξεροτήγανα αφράτα και τραγανά.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: