Σοκολάτα: Πρακτικά μυστικά για την πιο γλυκιά «αμαρτία»

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικά πρακτικά μυστικά και συμβουλές για το πως θα αξιοποιήσουμε τη σοκολάτα στις συνταγές ζαχαροπλαστικής μας. Άλλωστε, η σοκολάτα είναι ο απόλυτος σύμμαχος της ζαχαροπλαστικής!

Η αγαπημένη σε όλους σοκολάτα, κύριο συστατικό στις παρασκευές γλυκισμάτων (και όχι μόνο), περιλαμβάνει μια σειρά προϊόντων με βασικό συστατικό το κακάο, που προέρχεται από το κακαόδεντρο. Αυτός που έφερε το κακάο στην Ευρώπη ήταν ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, Ερνάν Κορτές. Σε στερεά μορφή η σοκολάτα παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά στο παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου "Ο Μύλος του Καφέ", που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια "αλά ισπανικά" και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

Πώς επιλέγουμε σοκολάτα καλής ποιότητας

Η καλής ποιότητας σοκολάτα αναγνωρίζεται από την ποσότητα της καθαρής κακαόμαζας που περιέχει. Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε σοκολάτα για γλύκισμα, να ελέγχετε το ποσοστό της κακαόμαζας που περιέχει. Η καλή σοκολάτα πρέπει να περιέχει 50-70% κακαόμαζα για να δώσει στα γλυκίσματα όμορφο «χρώμα» και απίστευτο σοκολατένιο άρωμα.

chocolate
Σοκολάτα με 70% κακαόμαζα

Πώς διατηρούμε σωστά την κρέμα σοκολάτας;

Για να σκεπάσετε μια κρέμα σοκολάτας προτιμήστε μια πετσέτα κουζίνας ή χαρτί ψησίματος για να απορροφήσει τους υδρατμούς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο ή διαφανή μεμβράνη, γιατί οι υδρατμοί θα υγροποιηθούν και θα πέσουν στη σοκολάτα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν άσπρα στίγματα, που, παρότι δε χαλούν τη γεύση, αλλοιώνουν την εμφάνιση του σοκολατένιου γλυκού.

chocolate cream

Είναι καλή η σοκολάτα για την υγεία μας;

Η σοκολάτα περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά-πρωτεΐνες, υδατάνθρακες  και λιπαρά. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει επιπλέον βιταμίνη Α, Β1, Β2, D και E, καθώς και μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και ίχνη από σίδηρο και χαλκό.

chocolate

Η σοκολάτα στις παρασκευές μας

Η σοκολάτα κουβερτούρα: είναι η πιο συνηθισμένη σοκολάτα που χρησιμοποιείτε για σάλτσες, γλυκά, παγωτά και άλλα σοκολατένια γλυκά. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με σοκολάτα υγείας.

dark chocolate

*Extra tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κουβερτούρα και με κακάο. Για κάθε 25 γραμμάρια σοκολάτας κουβερτούρας προσθέτετε 2 κουταλιές κακάο σε σκόνη ανακατεμένο με 1 κουταλιά βούτυρο.

Η λευκή σοκολάτα: είναι μείγμα από βούτυρο κακάο, γάλα και ζάχαρη. Δεν περιέχει κακαόμαζα γι’ αυτό και έχει αυτό το απαλό μπεζ χρώμα. Συνδυάζεται ιδανικά με τη σκούρα σοκολάτα.

white chocolate

Το γλάσο σοκολάτας: είναι μια πολύ καλή λύση για να διακοσμήσετε ένα γλυκό. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν το διατηρήσετε στο ψυγείο μπορεί να χάσει τη γυαλάδα του.

chocolate icing

Το κακάο: είναι σοκολάτα σε σκόνη χωρίς γλυκαντικές ουσίες, με περίπου 75% αφαίρεση λίπους. Τρεις κουταλιές κακάο σε σκόνη και 1 κουταλιά φυτικό βούτυρο ισούται με ένα τετράγωνο σοκολάτας.

cocoa

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με την ιστορία της σοκολάτας και πως αυτή φτάνει στα χέρια μας! To video προβλήθηκε στην ετήσια εκδήλωση της @care για την ελληνική σοκολάτα Wish: https://www.youtube.com/watch?v=EraDgvyD_QU

Δείτε επίσης τις παρακάτω συνταγές με σοκολάτα

Οι νέες συνταγές μας