Αγκινάρες γεμιστές με κιμά, μερακλίδικη συνταγή-μούρλια!

Συνταγή από mama-katerina | Ενημερώθηκε στις 20/02/2022

Oι αγκινάρες είναι πολυετή λαχανικά, πολύ νόστιμα αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας. Πρέπει να τις έχουμε στη διατροφή μας γιατί έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Δηλαδή είναι ότι πρέπει για δίατα. Οι αρχαίοι τις χρησιμοποιούσαν και θεραπευτικά για τα πεπτικά προβλήματα. Εδώ όμως θα δούμε μια συνταγή πιο... μερακλίδικη για αγκινάρες γεμιστές με κιμά!

Υλικά Συνταγής

  • 400 γρ. αγκινάρες μικρές (αν δεν βρείτε φρέσκες, πάρτε κατεψυγμένες)
  • 200 γρ. κιμά
  • 1 αυγό
  • 1/4 κούπας άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/4 κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο τριμμένο
  • 2 κουταλιές φρυγανιά
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε τις αγκινάρες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό να πάρουν μια βράση για 5-10 λεπτά. 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το αυγό, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. 

Βγάζουμε τις αγκινάρες από την κατσαρόλα. Αφαιρούμε προσεκτικά μερικά φυλλαράκια και την "ψύχα" τους.

Παίρνουμε τις αγκινάρες και τις γεμίζουμε με το μείγμα που φτιάξαμε.

Κλείνουμε τα φυλλαράκια.

Σε ένα πιάτο, χτυπάμε 2 ασπράδια αυγών και 2 κουταλιές λάδι.

Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σ' ένα τρίτο τη φρυγανιά.

Βουτάμε μία - μία τις αγκινάρες διαδοχικά στο αλεύρι, στο ασπράδι και τέλος στη φρυγανιά.

Τις βάζουμε στο ψυγείο ακάλυπτες για 30 λεπτά.

Έπειτα, βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο ελαιόλαδο  και τις ρίχνουμε μία - μία.

Όταν οι αγκινάρες ροδίσουν είναι έτοιμες!

Σερβίρουμε ζεστές και καλή μας όρεξη!

 

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αγκινάρες

  • Θα βρούμε τις αγκινάρες φρέσκες την Άνοιξη
  • Μπορούμε να μαγειρέψουμε τις αγκινάρες στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, με τα φύλλα τους ή όχι.
  • Οι αγκινάρες ειναι ιδανικές για δίαιτα. Τα 100 γρ. αγκινάρας αντιστοιχούν σε 47 θερμίδες ενώ περιέχουν 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στο να μην αισθανόμαστε πείνα άμεσα και ανοίγουμε συνεχώς το ψυγείο...
  • Στην αρχαία Ελλάδα κατανάλωναν αγκινάρες για την πέψη. Σύγχρονες έρευνες και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αγκινάρας βοηθάει σε χρόνια πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου στομαχιού, της νευρικής γαστροπάθειας, του φουσκώματος και του ευερέθιστου εντέρου.
  •  Στον μεσαίωνα και μετά, οι αγκινάρες θεωρούνταν θεραπευτικές για προβλήματα σχετικά με το συκώτι και τον ίκτερο.
  • Αν και το πιο νόστιμο μέρος της αγκινάρας είναι το εσωτερικό της, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Είτε τα φάτε, είτε καταναλώσετε το εκχύλισμά τους, τα οφέλη για τον οργανισμό σας είναι πάρα πολλά!

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.8 (12 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Κατηγορία συνταγής

Οι νέες συνταγές μας