Αχαμνόπιτα, η αυθεντική Μικρασιατική συνταγή

Υλικά συνταγής

Έχετε όρεξη να φτιάξετε μια παραδοσιακή γλυκιά πίτα; Δείτε την αχαμνόπιτα! Είναι μια Μικρασιατική συνταγή που έφτιαχναν την μέρα της Αναλήψεως. Έχει κύριο συστατικό το γάλα, και τη ζάχαρη φυσικά. Είναι πολύ γευστική και θα εντυπωσιάσει κάθε λάτρη του γάλατος και του γλυκού!

Υλικά Συνταγής

  • 300 γρ. βούτυρο
  • 10 αβγά
  • 2 κιλά γάλα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι σκληρό
  • λίγο αλάτι
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση Συνταγής

Κατ'αρχάς, ρίχνουμε σε μια λεκάνη το γάλα (να είναι κάπως κρύο) και το αλάτι μας. Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο μας.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και παράλληλα ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει χυλός.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα, ρίχνουμε το μείγμα της αχαμνόπιτας σε ένα βουτυρωμένο ταψί. 

Από πάνω πασπαλίζουμε με λίγα κομματάκια βούτυρο (όσο μας έχει μένει). 

Τοποθετούμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο  και ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτάκια περίπου.

Πριν η αχαμνόπιτα πιάσει κρούστα, την ανακατεύουμε 2 φορές.

Μόλις η επιφάνεια ροδίσει και γίνει όπως η επιφάνεια του παστίτσιου, βγάζουμε την αχαμνόπιτα από τον φούρνο.

Και αυτό ήταν, η αχαμνόπιτα μας είναι έτοιμη.

Σερβίρουμε σε ένα ωραίο πιάτο και καλή μας απόλαυση!

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: