Γίγαντες χωριάτικοι με σπανάκι, μυρωδικά (και φέτα)!

Από litsa, 21 Αύγουστος, 2017
Μερίδες

Από παλιά στα ελληνικά χωριά, μαγειρεύανε τους γίγαντες στη γάστρα με μπόλικα λαχανικά, μυρωδικά και τους συνοδεύανε με ωραία φέτα. Με αυτή εδώ τη συνταγή για φασόλια γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και ντομάτα θα χορτάσετε αρώματα! Και αν δε νηστεύετε, γαρνίρετε με λίγη φέτα για να απογειώσετε τη γεύση του οσπρίου.  Όπως συμβαίνει πάντα με τα όσπρια, ειδικά οι γίγαντες θέλουν προεργασία από την προηγούμενη ημέρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Αρχικά, από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας μουσκεύουμε τους γίγαντες σε πολύ νερό μαζί με λίγη σόδα μαγειρικής (στη μύτη του κουταλιού).

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε και μισοβράζουμε τους γίγαντες για περίπου 30 λεπτά και στραγγίζουμε.

Πλένουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ζουλάμε το σπανάκι με τα χέρια να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί λίγο.

Τότε ρίχνουμε στο σπανάκι τα μυρωδικά, άνηθο και μαϊντανό, το πράσο μας, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα ξερά κρεμμύδια, (αν θέλουμε) τη φέτα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Αν θέλετε κρατάτε λίγη φέτα για πασπάλισμα στο τέλος.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το μισό σπανάκι με τα χορταρικά, ενδιάμεσα τους γίγαντες και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα με σπανάκι και χορταρικά.

Στρώνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες από πάνω και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε γαρνίρουμε από πάνω με φέτα σε τρίμμα.

Τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω τη φρυγανιά.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, ψήνουμε τους γίγαντες με το σπανάκι στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι το φαγητό μας να μείνει με το λάδι του.

Συμβουλές για τέλειους γίγαντες στη γάστρα

  • Αν την ώρα που βράζουμε τα όσπρια ρίξουμε μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε σκόνη, περιορίζουμε το φούσκωμα που μας προκαλούν τα όσπρια.
Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.7 (42 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας