Κατσικάκι εξοχικό στη γάστρα με τυρί και ντομάτα, κλασική συνταγή!

Υλικά συνταγής

Το κατσικάκι στο φούρνο είναι μια ακόμα κλασική ελληνική συνταγή για κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι. Στην παρακάτω συνταγή, για τέσσερα άτομα, το μαγειρεύουμε σαν το «εξοχικό» ή «κλέφτικο» που σερβίρουν σε κάποια μαγαζιά με τυράκι φέτα, ντομάτα και πιπεριά. Μόνο που εμείς το ψήνουμε στη γάστρα μας και το αποτέλεσμα είναι απλά... έξοχο.  Το κρέας γίνεται σκέτο λουκούμι, γιατί παντρεύεται με όλες τις ωραίες γεύσεις και μυρωδιές. Και είναι εύκολη συνταγή. Δοκιμάστε τη!

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό κατσικάκι, ολόκληρο κομμάτι ή το πολύ κομμένο στα δύο.
  • 250 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 4 ντομάτες, ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάππαρη στραγγισμένη
  • 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Κατ’ αρχάς, αλατοπιπερώνουμε καλά το κατσικάκι και προθερμαίνουμε το φούρνο μας.

Όσο προθερμαίνετε ο φούρνος, κόβουμε το τυρί μας σε κομμάτια (όσο μικρά θέλουμε). Επίσης, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες, την κάππαρη, το σκόρδο, τις πιπεριές, το μαϊντανό και το λάδι, και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε το κατσικάκι σε μια καλή γάστρα και σκορπίζουμε γύρω γύρω τη φέτα.

Περιχύνουμε το φαγητό με το μείγμα της ντομάτας και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της καλά. Ετσι, το κατσικάκι θα γίνει μούρλια αφού το κρέας του όσο ψήνεται θα παίρνει τα αρώματα και τις ουσίες από τη φέτα, τη ντομάτα, το σκόρδο κλπ.

Βάζουμε τη γάστρα στο προθερμασμένο φούρνο  και ψήνουμε στους 170 με 180°C, για δυόμιση ώρες.

Το κρέας θα γίνει γευστικότατο, αλλά δεν θα ξεροψηθεί! Επειδή μας αρέσει να είναι και λίγο τραγανή η πέτσα, στο τέλος βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όσο θέλουμε η επιφάνεια του.

Το κατσικάκι στη γάστρα είναι έτοιμο, κλέφτικο ή εξοχικό, πείτε το όπως θέλετε! Αλλά θα το φάτε και θα το απολαύσετε, πιστέψτε με!

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Αν δεν έχουμε γάστρα (όπως αυτή η γάστρα της Tupperware που κλείνει όσο ερμητικά χρειάζεται), μπορούμε να ψήσουμε το κατσικάκι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Σε αυτήν την περίπτωση, στρώνουμε το χαρτί μέχρι να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά τιυ ταψιού αλλά και να περισσεύει ένα μεγάλο κομμάτι χαρτιού για να σκεπαστεί το κρέας του κατσικιού!
  • Τα υλικά που θα βάλουμε μέσα στη γάστρα να ψηθούν με το κρέας είναι της δικής μας επιλογής. Μπορούμε να προσθέσουμε και μανιτάρια, πατάτες ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας!
Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 5)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: