Κουρμπάνι του Αγίου Γεωργίου, η σπεσιαλιτέ της Θράκης!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 13/01/2023

Το κουρμπάνι, είναι ένα έθιμο που μαγειρευόταν συνήθως του Αγίου Γεωργίου ή το Πάσχα. Είχε θρησκευτική έννοια σαν τιμή στον Άγιο Γεώργιο. Το νόστιμο αυτό αρνάκι είναι ιδανικό για κάθε περίσταση!

Υλικά συνταγής

  • 4 κιλά αρνάκι, σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • 2-3 γαρίφαλα
  • 1 αρνίσια μπόλια
  • 1 κιλό μπαγιάτικο ψωμί, σε κύβους
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κούπες δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι, γλυκό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά σε μια κατσαρόλα βάζουμε το αρνάκι να βράσει σε μπόλικο νερό με το κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο και τα γαρίφαλα.

Όταν μαλακώσει το κρέας και είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε αλάτι και το βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα.

Στη συνέχεια αφαιρούμε και πετάμε το κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο και τα γαρίφαλα.

Συμπυκνώνουμε το ζωμό, να μείνει δυόμιση κούπες.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, ώσπου να μαραθούν.

Έπειτα προσθέτουμε πιπέρι, το μισό δυόσμο κι αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ρίχνουμε μέσα το γάλα και το ζωμό.

Ανακατεύουμε το ψωμί με τον υπόλοιπο δυόσμο και το βάζουμε σ' ένα ταψί.

Το περιχύνουμε σιγά σιγά με το μείγμα των κρεμμυδιών, ανακατεύοντας προσεχτικά μ' ένα πιρούνι.

Κατόπιν τοποθετούμε επάνω τα κομμάτια του κρέατος, πασπαλίζουμε με το κόκκινο πιπέρι και σκεπάζουμε με την μπόλια, αφού προηγουμένως την έχουμε αχνίσει 2 με 3 λεπτά σε καυτό νερό.

Τέλος ψήνουμε το κουρμπάνι στους 200 βαθμούς Κελσίου για μιάμιση ώρα περίπου ή ώσπου να ροδίσει καλά η μπόλια και το ψωμί.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Συνοδεύουμε το κουρμπάνι με ρύζι.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (1 vote)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας