Μαγειρίτσα, η παραδοσιακή συνταγή!

Υλικά συνταγής
Μαγειρίτσα, η παραδοσιακή συνταγή!

Αυτή εδώ είναι η κλασσική και παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα, χωρίς παραλλαγές και περιττούς πειραματισμούς. Προορίζεται κυρίως για το Πάσχα, μια και η λέξη «μαγειρίτσα» μας πάει όλους πίσω στα χρόνια των γιαγιάδων μας με τα ωραία πασχαλινά έθιμα. Αλλά η μαγειρίτσα είναι καταπληκτική σούπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Δοκιμάστε την.

Υλικά Συνταγής

  • 1 συκωταριά
  • 500 γρ. εντεράκια
  • 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • νερό όσο χρειαστεί (τουλάχιστον 1 λίτρο)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

Καταρχάς βράζουμε την συκωταριά και τα εντεράκια για περίπου 20 λεπτά (εγώ τα βάζω στην χύτρα).

Πετάμε το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Κόβουμε τη συκωταριά και τα έντερα σε πολύ μικρά κομματάκια.

Σε μία μεγάλη σωτέζα (εγώ χρησιμοποιώ τη σωτέζα της Tupperware) ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε.

Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα έντερα και την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Προσθέτουμε το μαρούλι, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζουμε την μαγειρίτσα μας μέχρι να ψηθούν καλά τα έντερακια και η συκωταριά.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό.

Μόλις ψηθούν καλά, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσει το ρύζι.

Στο τέλος, σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε καλά τα 2 αυγά και τους προσθέτουμε το λεμόνι.

Ύστερα, παίρνουμε λίγο-λίγο ζωμό από την σούπα της μαγειρίτσας μας και το προσθέτουμε στο αυγολέμονο σιγά σιγά. Μόλις «ενωθεί» το αυγολέμονο με την σούπα, το αδειάζουμε γρήγορα στη σωτέζα και ανακατεύουμε ζωηρά για να μην μας «κόψει» το αυγολέμονο.

Αυτό ήταν. Η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη. Τη σερβίρουμε ζεστή και καλή μας απόλαυση!

Συμβουλές

  • Καλό θα ήταν να αφήσουμε τα καθαρισμένα εντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες.
  • Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή, για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό

Άλλες ωραίες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.8 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: