Μαρμελάδα κεράσι, σπιτική όπως της γιαγιάς!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Η συνταγή για την πιο νόστιμη μαρμελάδα, με γλυκόξινη γεύση. Η μαρμελάδα κεράσι είναι από τις πιο αγαπημένες, όπως της γιαγιάς. Ότι καλύτερο για το πρωινό αλλά και για τα γλυκά σας. Όχι μόνο νοστιμίζει αλλά και ομορφαίνει!

Υλικά συνταγής

  • 900 γρ. κεράσια καθαρισμένα (περίπου 1 κιλό ακαθάριστα)
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • Μισό φλ.τσ. νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Διαλέγουμε κεράσια ώριμα και γλυκά, χωρίς χτυπήματα.

Για αρχή τα πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια (με το ειδικό εργαλείο ή με την ανάποδη ενός τσιμπιδιού για τα μαλλιά),πάνω από την κατσαρόλα που θα βράσουμε τη μαρμελάδα , ώστε να μαζέψουμε τους χυμούς τους, βάζοντάς τα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη.

Έπειτα ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό και το ρίχνουμε, στη κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον 4 με 5 ώρες.

Αφού βγάλουν τους χυμούς τους, τα βάζουμε να βράσουν.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, (γιατί φουσκώνουν πολύ) και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, για 15 με 20 λεπτά περίπου, ξαφρίζοντας με μια τρυπητή κουτάλα, τους αφρούς από την επιφάνεια.

Όταν η μαρμελάδα μας σταματήσει να βγάζει αφρούς και δέσει, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το ραβδομπλέντερ, ή το εργαλείο για τον πουρέ, λιώνουμε τα κεράσια όσο θέλουμε, ή και καθόλου αν μας αρέσει να βρίσκουμε κομματάκια μέσα.

Τέλος ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα στη φωτιά, την ανακατεύουμε, την αφήνουμε να πάρει μια - δυο βράσεις και όταν είναι έτοιμη, την αποσύρουμε και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω.

Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει σωστά, όταν μένει μια λεπτή στρώση πάνω στη κουτάλα μας.

Για να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα εκτός ψυγείου, γυρίζουμε τα γεμάτα βάζα, αφού τα σφραγίσουμε με το καπάκι τους, ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

Συμβουλές

  • Αν η μαρμελάδα μας δέσει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο νερό να αραιώσει και την ξαναβράζουμε για 1 με 2 λεπτά ακόμη. Μπορούμε να κρατήσουμε τα κουκούτσια και να φτιάξουμε ένα ωραιότατο και γευστικό λικεράκι.

Δείτε και αυτές τις συνταγές για μαρμελάδα

Πηγή: ewoman.gr 

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας