Υλικά Συνταγής
Ένα φαγητό που θυμίζει μαμά. Μελιτζάνες παπουτσάκια, η σπιτική συνταγή! Σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού και μοναδική γεύση σε κάθε μπουκιά. Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε.
Υλικά συνταγής
- 4-5 μελιτζάνες, μέτριες
- Μισό κιλό κιμά
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
- Μισή κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κούπες ντοματάκια κονσέρβας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 1 μισή κούπα μπεσαμέλ, σφιχτή
- 2 κροκάδια
- 1 κούπα κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 10 φετάκια ντομάτας, λεπτά
- Λίγο πιπέρι, φρεσκοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, πλένουμε και χωρίζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση.
Τις πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν για 1 με 2 ώρες.
Στην συνέχεια, τις ξεπλένουμε και τις σφίγγουμε μέσα στις παλάμες μας, να φύγει όλο το νερό.
Τις τηγανίζουμε σε φριτέζα, μέσα σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν ελαφρά.
Τις βγάζουμε και τις αραδιάζουμε μέσα σ' ένα πυρέξ σκεύος ή ταψάκι.
Έπειτα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε κι αυτόν ελαφρά.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και βράζουμε, ώσπου να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Μετά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με την κρέμα γάλακτος.
Τα ρίχνουμε και τα ανακατεύουμε μέσα στον κιμά.
Στην συνέχεια, πατάμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στο κέντρο μ' ένα κουτάλι, να σχηματισθεί βαθούλωμα, και βάζουμε ε από 2 με 3 κουταλιές γέμιση στην καθεμιά.
Στρώνουμε στην επιφάνεια με μια σπάτουλα κι απλώνουμε επάνω λίγη μπεσαμέλ.
Βάζουμε επάνω σ' αυτήν ένα φετάκι ντομάτας και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και φρεσκοκομμένο πιπέρι.
Τέλος, βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει ελαφρά η μπεσαμέλ.
Τα παπουτσάκια είναι έτοιμα.
Καλή όρεξη!
Συμβουλές
- Σερβίρουμε τα παπουτσάκια ζεστά.
- Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε παπουτσάκια με κολοκύθια. Τα κολοκύθια, τα ζεματίζουμε πρώτα σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα χωρίζουμε κατά μήκος στη μέση. Αφαιρούμε αρκετό από το εσωτερικό τους, ώστε να σχηματισθεί βαθούλωμα και συνεχίζουμε όπως και στις μελιτζάνες.
- Αντί για ντοματάκια κονσέρβας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες.
Σχετικές συνταγές
- Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και τυριά
- Νόστιμες γεμιστές μελιτζάνες με τυρί και μπεσαμέλ
- Μουσακάς, απλά τέλειος!
- Ο πιο νόστιμος μουσακάς που υπάρχει!
- Μουσακάς, σούπερ υγιεινός και νόστιμος!
- Μουσακάς με τυρένιο πούρε και κιμά, πρωτότυπη και ωραία συνταγή