Μπακαλιάρος σκορδαλιά, λουκούμι!

Υλικά συνταγής
Μπακαλιάρος σκορδαλιά, λουκούμι!

Ο τηγανιτός μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι η αποθέωση της απλότητας, αλλά και παράδειγμα ότι με άπλα και συνηθισμένα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε κάτι τόσο ιδιαίτερο και νόστιμο στην γεύση. Ως γνωστόν, ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του την 25 Μαρτίου, αλλά οι Έλληνες τρώμε αυτό το πιάτο και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Η συνταγή είναι πολύ απλή. Είπα ότι θα γλύφετε τα δάκτυλα σας;

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό
  • 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι

Υλικά για την σκορδαλιά:

  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πατάτες βρασμένες
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση Συνταγής

Αρχικά κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε να ξαλμυρίσει για τουλάχιστον 10-12 ώρες. Στο διάστημα αυτό αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 5-6 φόρες!

Την επόμενη μέρα, τον ξεπλένουμε και αφού τον καθαρίσουμε από τα χοντρά κοκάλα τον τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι.

Πριν το τηγάνισμα όμως, εάν θέλουμε, τον βουτάμε στο σπιτικό κουρκούτι μας για ένα πιο κρατσανιστό αποτέλεσμα. Το κουρκούτι για τον μπακαλιάρο φτιάχνεται πολύ εύκολα. Απλά ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και το μπέικιν πάουντερ μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.

Τηγανίζουμε λοιπόν το μπακαλιάρο μας και μόλις λοιπόν ψηθεί καλά, το βγάζουμε από το τηγάνι και τον βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια.

Παράλληλα, πρέπει να ετοιμάσουμε και την σκορδαλιά μας σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία (εναλλακτικά δείτε την κλασική συνταγή για σκορδαλιά):

Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο γουδί ή και στο μπλέντερ μας το σκόρδο.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις πατάτες μας, μέχρι να λιώσουν.

Προσθέτουμε διαδοχικά και εναλλάξ σε ένα μπολάκι τις πατάτες, τα σκόρδα, το λάδι και το ξίδι.

Τέλος δουλεύουμε ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει τη γνωστή κρεμώδες και ομοιόμορφη υφή.

Αυτό ήταν σερβίρουμε στα πιάτα τον μπακαλιάρο μαζί με την σκορδαλιά μας και απολαμβάνουμε.

Καλή μας απόλαυση!

Αα! Κι αν αναρωτιέστε, δείτε γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου. Χρόνια πολλά!

Συμβουλές για τέλειο τηγανιτό μπακαλιάρο:

  • Προσοχή κατά το τηγάνισμα του μπακαλιάρου, πρέπει να ψηθεί ομοιόμορφα και από τις δυο πλευρές και να μην έχει περιττό κουρκούτι σε κάποια σημεία.
  • Μέτα το τηγάνισμα, πρέπει να βάλουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να στραγγίξουν από το λάδι, σε απορροφητικό χαρτί. Διαφορετικά θα είναι πολύ λαδερός.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε τον μπακαλιάρο μας με τηγανίτες πατατούλες για ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα.

Άλλες συνταγές για μπακαλιάρο

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 3)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: