Μπακλαβάς της φωτιάς, το Καρπαθικό γλυκό κόλαση!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Η συνταγή για ένα γλυκό κόλαση! Ο Καρπαθικός μπακλαβάς είναι κατά κύριο λόγο Χριστουγεννιάτικο γλυκό το οποίο μοιάζει με τις Χριστουγεννιάτικες δίπλες. Μπορούμε να το φτιάξουμε όμως και σε κάθε άλλη περίσταση. Γίνονται 24 μπακλαβάδες.Απόλαυση μέχρι και την τελευταία μπουκιά!

Υλικά συνταγής

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισό κ.γλ. αλάτι
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 160 γρ. νερό

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι στο μπολ του μίξερ.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και χτυπάμε 1 λεπτό, να σχηματιστούν τρίμματα, σαν του τραχανά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό κι ανακατεύουμε με τον γάντζο 7 λεπτά να γίνει ζύμη σφιχτή που να πλάθεται.

Πλάθουμε 6 μπαλάκια με τη ζύμη και τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη.

Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί 1 ώρα, να ωριμάσει.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλαράκι κανέλας, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού.

Βράζουμε 5 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Έπειτα ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο.

Με τον τροχό, κόβουμε μακριές λωρίδες φάρδους 1,5 εκατοστών κι τις αφήνουμε να σταθούν 2 λεπτά, να στεγνώσουν λίγο, χωρίς φυσικά να ξεραθούν.

Τυλίγουμε 1 λωρίδα γύρω από τα τέσσερα δάχτυλά μας, αφήνοντάς τα λίγο ανοιχτά και συνεχίζουμε με μια δεύτερη, κολλώντας την ένωση με λίγο νερό.

Τις στερεώνουμε, τσιμπώντας τις δύο άκρες και μπήγοντας ένα μοσχοκάρφι στην κάθε μία.

Κατόπιν σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε τους μπακλαβάδες, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Τους ρίχνουμε αμέσως μέσα στο ζεστό σιρόπι και τους αφήνουμε να σταθούν 1 με 2 λεπτά.

Κρατάμε το σιρόπι ζεστό καθ' όλη τη διάρκεια τους σιροπιάσματος.

Αν πήξει πολύ, το αραιώνουμε με λίγο νερό.

Έπειτα τους μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Τέλος τους πασπαλίζουμε με κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

Οι καρπαθιώτικοι μπακλαβάδες είναι έτοιμοι.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Εναλλακτικά μπορούμε να πασπαλίσουμε τους μπακλαβάδες μας με μαστίχα αλεσμένη με λίγη ζάχαρη και αμυγδαλόψυχα ψημένη και αλεσμένη.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας