Μπισκότα σαβαγιάρ, εύκολα και χρήσιμα

Υλικά συνταγής
Απολαυστικά μπισκότα σαβαγιάρ

Η πιο γλυκιά συνταγή που υπάρχει. Απολαυστικά μπισκότα σαβαγιάρ (ή σαβουαγιάρ αν θέλετε). Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή να τα συμπεριλάβετε στα γλυκά σας. Είναι πολύ χρήσιμα, γιατί με αυτά τα μπισκότα φτιάχνεται παραδοσιακά το ιταλικό τιραμισού αλλά και η γαλλική τούρτα σαρλότ, ενώ είναι πολύ καλή επιλογή για μικρά παιδιά. Αυτή εδώ η συνταγή είναι για 24 μεγάλα ή 40-50 μικρά μπισκότα. Μπείτε λοιπόν στην κουζίνα και ξεκινήστε αμέσως να φουρνίζετε. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας!

Υλικά συνταγής

  • 4 αυγά, χωρισμένα ασπράδια από κρόκους
  • Μισή κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50 γρ. περίπου βανίλια
  • 25 γρ. περίπου αλάτι
  • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, για να πήξουν σε μαρέγκα σφικτή.

Παράλληλα κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη βανίλια.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε τη ζάχαρη κουταλιά - κουταλιά και κατόπιν τους κρόκους έναν - έναν.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο

Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, που έχουμε προηγουμένως κοσκινίσει μαζί με το αλάτι και τη βανίλια.

Ανακατεύουμε απαλά προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει και να μην σφίξει το μείγμα.

Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και ανάλογα με το που θα χρησιμοποιήσουμε τα σαβουαγιάρ, βάζουμε επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο, μακρόστενα μπισκότα σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν στο ψήσιμο.

Πασπαλίζουμε τα μπισκότα με λίγη ζάχαρη άχνη. Αυτή θα «δώσει» μια απαλή και γλυκιά κρούστα στο ψήσιμο.

Τέλος, τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 8 με 10 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

Μόλις τα μπισκότα σαβαγιάρ είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα ξεκολλάμε με προσοχή από το λαδόχαρτο.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Συνήθως κάνουμε τα μπισκότα σαβαγιά μακρόστενα ώστε όταν ψηθούν να έχουν το μέγεθος ενός δάχτυλου. Ομως, αν θέλετε, τα κάνετε σε άλλο σχήμα, πχ στρογγυλά, μεγάλα ή μικρά!
  • Τα μπισκότα σαβαγιάρ διατηρούνται 1 εβδομάδα κλεισμένα σε κουτί και αρκετούς μήνες στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστική σακούλα.
  • Μπορούμε να προσφέρουμε τα μπισκότα μας με βούτυρο και μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε συνταγές για κωκ, τούρτες και διάφορα άλλα γλυκίσματα.
  • Τα μπισκότα σαβαγιάρ είναι ιδανικά για να τα δώσετε σε μικρά παιδιά. Κι αυτό γιατί είναι αρκετά μαλακά αλλά και μακρόστενα οπότε τα κρατάνε πιο εύκολα στα χεράκια τους...

Γιατί λέγονται τα μπισκότα σαβαγιάρ;

Τα μπισκότα αυτά έχουν... ιστορία μια και έρχονται από το τέλος του 15ου αιώνα. Πρωτοφτιάχτηκαν από τους μάγειρες του Δουκάτου της Σαβοΐας για να γιορτάσουν μια επίσκεψη από τον βασιλιά της Γαλλίας. Από τότε διαδόθηκαν παντού και τα φτιάχνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στις αγγλόφωνες χώρες τα λένε "ladyfingers" και στην Ιταλία "savoiardi". Στην Ελλάδα επικράτησε μια γαλλοποιημένη εκδοχή του ιταλικού ονόματος, δηλαδή το σαβουαγιάρ ή πιο απλά σαβαγιάρ. Στη Γαλλία πάντως αυτά τα μπισκότα τα λένε boudoir!

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 3)
Κατηγοριοποίηση συνταγής