Ντολμάδες γιαλαντζί, η σπιτική μας συνταγή!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 24/04/2023

Μια εύκολη συνταγή, ιδανική για όλες τις περιστάσεις. Ντολμάδες γιαλαντζί, η σπιτική μας συνταγή! Ένα παραδοσιακό πιάτο που μας θυμίζει τα ωραία κυριακάτικα τραπέζια της γιαγιάς. Δοκιμάστε τους οπωσδήποτε!

Υλικά συνταγής

  • 1 βάζο με κληματόφυλλα
  • 1 μισή κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ρύζι, άγριο
  • 2 μισή φλ. νερό
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • Μισό κ.γλ. αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • Χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και ενάμιση φλιτζάνι νερό.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πιει όλο του το ζουμί.

Ανακατεύουμε το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τις ντομάτες.

Αν χρησιμοποιούμε φρέσκα φύλλα, προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρά.

Τα ζεματίζουμε ίσα-ίσα για ένα λεπτό ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εάν χρησιμοποιούμε συσκευασμένα κληματόφυλλα, πρέπει επίσης να τα ζεματίσουμε, αφού πρώτα έχουμε ξεχωρίσει τα μεγάλα από τα μικρότερα.

Απλώνουμε μια στρώση με τα μικρότερα φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας καλύπτοντας τα.

Έπειτα, απλώνουμε καθένα από τα μεγάλα κληματόφυλλα σε μια επίπεδη επιφάνεια με τη λεία πλευρά του προς τα πάνω και ψαλιδίζουμε το κοτσάνι (από τη βάση του).

Βάζουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σε κάθε φύλλο.

Το τυλίγουμε κυλινδρικά (1x 5-8 εκ., αναλόγως με το μέγεθος του φύλλου).

Κατόπιν διπλώνουμε και το πάνω μέρος, με το κοτσανάκι προς τα επάνω και το ίδιο κάνουμε και για τις δύο πλευρές.

Το τυλίγουμε καλά-καλά ώστε να μην διαλυθεί και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, εφαρμοστά, για τον ίδιο λόγο.

Φτιάχνουμε 3 με 4 στρώσεις.

Χύνουμε ένα φλιτζάνι νερό στα ντολμαδάκια και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο.

Μετά από τα πρώτα 15 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.

Τέλος τα αφήνουμε να γίνουν για περίπου 30 λεπτά.

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι έτοιμα.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών. Θα δώσει μια πιο ιδιαίτερη γεύση.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (1 vote)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας