Παραδοσιακοί πεντανόστιμοι κουραμπιέδες

Υλικά συνταγής

Η καλύτερη χριστουγεννιάτικη συνταγή. Παραδοσιακοί πεντανόστιμοι κουραμπιέδες. Οι πιο ωραίοι κουραμπιέδες που έχετε φτιάξει ποτέ. Πραγματικά, λιώνουν στο στόμα.

Υλικά συνταγής

  • 750 γρ. αλεύρι, μαλακό
  • 1 πιατάκι ζάχαρη (του ελληνικού καφέ)
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κρόκοι
  • Μισή κούπα κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
  • Μισό κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 φλ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ για 10’ μέχρι να “αφρατέψει” πολύ καλά.

Εν τω μεταξύ βάζουμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 8 με 10 λεπτά.

Περιμένουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε όσο ψιλά θέλουμε.

Έπειτα, στο μίξερ όπου χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, μέχρι να τους απορροφήσει καλά το μείγμα και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το κονιάκ.

Σταματάμε το μίξερ και δουλεύουμε το μείγμα στο χέρι προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο. Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στο χέρι ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Στο τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα.

Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή για να μην γίνουν σκληροί οι κουραμπιέδες.

Στην συνέχεια, απλώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και δίνουμε στους κουραμπιέδες ότι σχήμα θέλουμε, βάζοντας τους τον έναν δίπλα στον άλλο σχετικά αραιά, γιατί γίνονται διπλάσιοι στο ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στους 170 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Στο μεταξύ έχουμε βάλει και σε μια λεκανίτσα την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες και μετά, όπως βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο τους ρίχνουμε λίγους-λίγους στην άχνη και τους αχνίζουμε.

Τέλος, τους αραδιάζουμε σε πιατέλα και τους αχνίζουμε πάλι με άχνη ζάχαρη.

Οι κουραμπιέδες μας είναι πανέτοιμοι.

Καλή σας απόλαυση!

Συμβουλές

  • Αν γενικά προτιμήσετε να κάνετε μικρούς κουραμπιέδες, ψιλοκόψτε τα αμύγδαλα για να μην σας ταλαιπωρήσουν στο πλάσιμο.
  • Για να πλάθονται πιο εύκολα οι κουραμπιέδες σας, αφήστε την ζύμη σας σκεπασμένη για 20 λεπτά.
  • Τοποθετήστε τους κουραμπιέδες αραιά μέσα στο ταψί, ούτως ώστε να μην κολλήσουν.
  • Για να παραμείνουν αφράτοι, αφήστε τους λίγο πρώτα να κρυώσουν και μετά πασπαλίστε τους με άχνη ζάχαρη.

Δείτε και αυτές τις συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής