Ραβανί, το νόστιμο παραδοσιακό γλυκό μας

Από Ρεμί, 2 Δεκέμβριος, 2022
Μερίδες

Η συνταγή για το νοστιμότερο γλυκό ταψιού που έχετε φάει. Το ρεβανί ή αλλιώς ραβανί είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Μέσης Ανατολής. Φτιάχνεται εύκολα με απλά υλικά και γίνεται αφράτο. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά συνταγής

  • 1 μισή κούπα σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 μισή κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 μισή κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Λίγη βανίλια
  • Λίγο αλάτι
  • 8 αυγά
  • 1 μισή κούπα ζάχαρη
  • 4 κ.σ. γάλα, χλιαρό

Για το σιρόπι

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 μισή κούπες νερό
  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 μισή κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι.

Χτυπάμε τ' αυγά με τη ζάχαρη, να πήξουν, 15 λεπτά περίπου στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ.

Καθώς χτυπιούνται, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα.

Σταματάμε το χτύπημα κι ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις, μ' ένα κουτάλι, ρίχνουμε λίγα-λίγα τ' ανακατεμένα στερεά υλικά, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν τ' αυγά (το μείγμα πρέπει να είναι απαλό και αφράτο).

Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 30 εκατοστά και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30 με 35 λεπτά.

Έπειτα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το χυμό, το ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε το ραβανί, που πρέπει να είναι χλιαρό, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά σε όλα τα σημεία της επιφάνειας (δεν το ρίχνουμε όλο μεμιάς, γιατί το ραβανί θα καθίσει).

Τέλος όταν κρυώσει εντελώς, το κόβουμε σε κομμάτια και το βγάζουμε σε πιατέλα.

Το ρεβανί μας είναι πανέτοιμο.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Για έξτρα νοστιμιά γαρνίρουμε το ρεβανί βάζοντας σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο ασπρισμένο.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να συνοδέψουμε το ρεβανί με παγωτό.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας