Υλικά Συνταγής
Με κρασάκι ή σκέτα, η συνταγή μας για σαλιγκάρια στιφάδο μας πάει σε ένα άλλο επίπεδο στον τομέα της μαγειρικής. Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο αλλά πολύ γευστικό πιάτο για μεζέ που θα το λατρέψουν όλοι, αρκεί να τους αρέσουν τα σαλιγκάρια.
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό σαλιγκάρια
- 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 2 φύλλα δάφνης
- λίγο δεντρολίβανο
- 5 ντομάτες
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Για αρχή βάζουμε τα σαλιγκάρια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην φύγουν. Μην γελάτε, μπορεί να συμβεί!
Την επόμενη μέρα, πλένουμε πολύ καλά τα σαλιγκάρια και κρατάμε μόνο τα «ζωντανά» (δείτε στο τέλος της συνταγής στις Συμβουλές πως ξεχωρίζουμε τα καλά σαλιγκάρια).
Με ένα μυτερό μαχαίρι, κάνουμε μια τρυπούλα στο πίσω μέρος του κέλυφους του κάθε σαλιγκαριού και τα βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι για 15 λεπτάκια περίπου.
Τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μας, αφού τα κόψουμε όμως πρώτα σε ροδέλες.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια να ροδίσουν, και παράλληλα προσθέτουμε το σκόρδο μας, που το έχουμε ψιλοκόψει.
Έπειτα, προσθέτουμε και τις ντομάτες, τη δάφνη, το ξύδι, το δεντρολίβανο, και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε τη σάλτσα του στιφάδου να σιγοβράσει για 15 λεπτά, μέχρι να «δέσει» καλά.
Προσθέτουμε και τα σαλιγκάρια, συνεχίζουμε το σιγο-βράσιμο για άλλα 20-30 λεπτά, ώσπου να πιουν το νερό τους και να πήξει η σάλτσα μας ακόμα περισσότερο.
Κάπου εκεί τα σαλιγκάρια στιφάδο μας είναι έτοιμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό λιγάκι να κρυώσει.
Και αυτό ήταν, μπορούμε να σερβίρουμε τα σαλιγκάρια στιφάδο σε ένα ωραίο πιάτο.
Καλή μας απόλαυση!
Συμβουλές για τα σαλιγκάρια
- Όσα σαλιγκάρια επιπλέουν στο νερό, στην αρχή που ρίχνουμε νερό να καθαρίσουν, στο μαγείρεμα τα αφαιρούμε και τα πετάμε.
- Ταιριάζουν τέλεια με ρύζι μπασμάτι.
Συνταγές για στιφάδο και άλλες ωραίες συνταγές για μεζέδες
- Μοσχάρι στιφάδο στη γάστρα
- Κουνέλι στιφάδο
- Κρασομεζές από την Κρήτη
- Σπετζοφάι (βολιώτικο)
- Κολοκυθοκεφτέδες, ο πεντανόστιμος μεζές
- Πιπεριές γεμιστές με φέτα πικάντικες
- Μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο, εύκολα και νόστιμα!
- Ψητές πιπεριές Φλωρίνης, κλασικές με ελαιόλαδο και λεμόνι!
- Χοιρινή τηγανιά με σάλτσα από γιαούρτι
- Συκωτάκια πουλερικών ριγανάτα, μεθυσμένα με κρασί!
- Εύκολοι κεφτέδες με σπανάκι και χόρτα, πολύ νόστιμοι!
- Σπετσοφάι πιο ελαφρύ, αλλά εξίσου νόστιμο!