Βασιλόπιτα τσουρέκι, η κλασική πολίτικη συνταγή με όλα τα αρώματα!

Υλικά συνταγής
Βασιλόπιτα τσουρέκι, η κλασική πολίτικη συνταγή με όλα τα αρώματα!

Η πρωτοχρονιά θέλει βασιλόπιτα και τι καλύτερο από την πολίτικη βασιλόπιτα-τσουρέκι; Αυτή εδώ είναι η κλασική συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι που τρελαίνει με τα τα αρώματα και τη γεύση της, πλούσια σε μαχλέπι, μαστίχα και φρέσκια μαγιά.

Υλικά Συνταγής

  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας ή τύπου Κερκύρας
  • 100 γρ. γάλα φρέσκο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό χλιαρό
  • 50 γρ. μαγιά νωπή
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 3/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ένα αυγό για την επάλειψη
  • (προαιρετικά) λίγο σουσάμι μαύρο και λευκό για πασπάλισμα
  • (προαιρετικά) ζάχαρη άχνη ή μάρζιπαν για σχέδια ή γλάσαρισμα

Εκτέλεση Συνταγής

Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα. Ανακατεύουμε για να λιώσει το βούτυρο.

Μόλις δούμε να λιώνει το βούτυρο, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά πριν βράσει.

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό να το κάνουμε χλιαρό. Μόλις γίνει πολύ λίγο ζεστό, το κατεβάζουμε και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά να μην μείνει η μαγιά σε κομμάτια.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα δύο μείγματα στο κάδο του μίξερ μας, δηλαδή το μείγμα βουτύρου-γάλακτος-ζάχαρης και το μείγμα της μαγιάς. Προσθέτουμε τα τρία αυγά, το τριμμένο μαχλέπι, την κοπανισμένη μαστίχα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη βανίλια.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο να ανακατεύει και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι.  

Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει τα υλικά καλά για περίπου 15 λεπτά. Θα πρέπει να δούμε ότι η ζύμη της βασιλόπιτας δεν κολλάει πια στα τοιχώματα και στο γάντζο.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-10 λεπτά μέχρι να στρώσει.

Τέλος, βουτυρώνουμε μια μικρή λεκάνη και βάζουμε μέσα το ζυμάρι της βασιλόπιτας, σε σχήμα μπάλας.  Κάνουμε μια-δύο χαρακιές στην επιφάνειά της ζύμης της βασιλόπιτας και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Εναλλακτικά, για όσους βαριούνται, μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη μέσα στον κάδο του μίξερ, να το σκεπάσουμε με μια πετσέτα και να το αφήσουμε εκεί μέχρι να φουσκώσει.

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Μπορεί να θέλει και μια και δύο ώρες. Σε αυτό το διάστημα θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα δούμε ότι οι χαρακιές δεν θα φαίνονται πια.

Σε αυτό το σημείο, βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη ή τον κάδο του μίξερ και την ξαναζυμώνουμε με τα χέρια για 3-4 λεπτά .

Τώρα πάμε να ψήσουμε την βασιλόπιτα-τσουρέκι μας.

Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ή φύλλο σιλικόνης Tupperware. Βάζουμε μέσα τη ζύμη και την πιέζουμε καλά με τα χέρια ώστε να απλώσει σε όλο το ταψί και να γίνει επίπεδη. Θα πρέπει να είναι περίπου 3-4 πόντους πάχος.

Σε αυτό το σημείο αφήνουμε τη βασιλόπιτα ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 20-30 λεπτά να φουσκώσει περισσότερο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.

Παίρνουμε το τελευταίο αυγό, το σπάμε και κρατάμε μόνο το ασπράδι. Ανακατεύουμε με μια-δυο κουταλιές γάλα ή νερό.  Αλείφουμε τη βασιλόπιτα μας προσεκτικά με το αυγό.

Είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο της πολίτικης βασιλόπιτας μας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με μαύρο και άσπρο σουσάμι. Εναλλακτικά, για να φτιάξουμε περισσότερα σχέδια μπορούμε να τα κάνουμε είτε με λίγο ζυμάρι είτε με αμύγδαλα φιλέ (μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μετά το ψήσιμο είτε ζάχαρη άχνη είτε αμυγδαλόπαστα - δείτε τις συμβουλές στο τέλος της συνταγής).

Ψήνουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι για 45-60 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μετά τη μισή ώρα, ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας. Αν όμως δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, τότε καλό είναι να χαμηλώσουμε λίγο τη θερμοκρασία του φούρνου μας, όχι όμως πιο κάτω από 160-170 βαθμούς.

Όταν δούμε ότι η βασιλόπιτα είναι έτοιμη (είπαμε, ελέγχουμε με ένα μαχαίρι), την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στο ταψί της για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Τέλος, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Καλές γιορτές!

Συμβουλές για τέλεια βασιλόπιτα

  • Αν αναρωτιέστε για το πότε βάζουμε το φλουρί, αυτό δεν το βάζουμε πριν το ψήσιμο, αλλά στο τέλος. Γυρνάμε την βασιλόπιτα τσουρέκι μας και μπήγουμε το φλουρί σε ένα τυχαίο σημείο.
  • Για να μην «αρπάξει» η επιφάνεια της βασιλόπιτας, μπορούμε να την σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο μόλις δούμε ότι παίρνει χρώμα.
  • Αν δεν θέλουμε σουσάμι, μπορούμε να κάνουμε σχέδια με αμυγδαλόπαστα (marzipan). Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα και την ξεφουρνίσουμε, βάζουμε το μάρτζιπαν ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο. Έπειτα, κόβουμε με κουπ πατ σε ό,τι γιορτινά σχέδια θέλουμε και διακοσμούμε με αυτά τη βασιλόπιτα-τσουρέκι μας.
  • Κάποιοι βάζουν μέσα στη ζύμη, πριν τη ζυμώσουν και σταφίδες ή/και γλυκό κουταλιού. Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτού του είδους τη βασιλόπιτα, αρκούν 100 γραμμάρια σταφίδα ξανθή και 100 γραμμάρια γλυκό κουταλιού περγαμόντο.
  • Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση και άρωμα τσουρεκιού προσθέτουμε στη ζύμη και ένα κουταλάκι γλυκού κακουλέ τριμμένο,

 

Ωραίες συνταγές για βασιλόπιτα

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.3 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: