Βασιλόπιτα σμυρνέϊκη

Υλικά συνταγής

Η παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα της Σμύρνης. Για να φτιάξουμε την βασιλόπιτά μας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Διαλύουμε την σόδα στο κονιακ και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Προσθέτουμε και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Σε μία μεγάλη λεκάνη, αδειάζουμε το μίγμα και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού και τα κοσκινισμένο αλεύρι. Μπορεί να μην χρειαστεί να βάλουμε όλο το αλεύρι. Θα βάλουμε τόσο όσο να γίνει η ζύμη μας εύπλαστη, μαλακιά και δεν θα κολλάει στα δάκτυλα.

Μόλις δούμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη (δεν θα κολλάει), πλάθουμε την βασιλόπιτα σε ότι σχήμα θέλουμε, βάζουμε το νόμισμα και την τοποθετούμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό.

Με ένα πηρούνι τρυπάμε την βασιλόπιτα σε λίγα σημεία.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι να δούμε αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό.

Βγάζουμε τη βασιλόπιτα απο τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για να διατηρηθεί την σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Η σμυρνέΪκη βασιλόπιτα είναι έτοιμη!

Ωραίες συνταγές για βασιλόπιτα

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.6 (Ψήφοι: 7)
Κατηγοριοποίηση συνταγής