Φαλάφελ, η αυθεντική συνταγή από τη Συρία

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 13/02/2023

Η συνταγή για το πιο νόστιμο, παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας. Τα φάλαφελ ή ρεβυθοκεφτέδες είναι το καλύτερο ορεκτικό που μπορείτε να φτιάξετε. Συνήθως συνοδεύονται με σάλτσα από ταχίνι η πάνω σε πιτούλες με τη σάλτσα από ταχίνι και φύλλα πράσινης σαλάτας. Απλά μοναδικά!

Υλικά συνταγής

  • 1μισή φλ. ρεβίθια, ξερά
  • 4 φλ. νερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
  • 6 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. κόλιανδρος, σε σκόνη
  • Μισό κ.γλ. κύμινο, σε σκόνη
  • Μισό κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά βάζουμε τα ρεβίθια σε μπολ και τα περιχύνουμε με το νερό, να σκεπαστούν.

Αφήνουμε να μουλιάσουν σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.

Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε καλά (δεν τα βράζουμε, γιατί, όταν θα τηγανίσουμε τις κροκέτες-φαλάφελ, θα διαλυθούν).

Σε μπολ ανακατεύουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια με το κρεμμύδι, το σκόρδο τον μαιντανό, τον κόλιανδρο, τσίλι, τα μπαχαρικά, τη σόδα και αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε τα υλικά για να ενωθούν.

Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα λίγο-λίγο σε μίξερ και χτυπάμε καλά ώσπου να γίνει σαν ψιλοκομμένος κιμάς.

Βάζουμε σε μπολ και ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά, μέχρι να μπορούμε να πλάθουμε κροκέτες χωρίς να “ανοίγουν”.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη να σφίξει για 30 λεπτά.

Με υγρά χέρια, πλάθουμε κροκέτες και πιέζουμε να γίνουν σαν μπιφτέκια (διαμέτρου 4 εκ.).

Τις βάζουμε σε ταψάκι και τις αφήνουμε να “σταθούν” για 15 λεπτά.

Κατόπιν αδειάζουμε ηλιέλαιο σε βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.

Ρίχνουμε μέσα το φαλάφελ (λίγο την κάθε φορά) και τα τηγανίζουμε γυρίζοντας τα μια φορά, ώσπου να ροδίζουν απ’όλες τις πλευρές για 3 με 4 λεπτά.

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τέλος τα σερβίρουμε ζεστά.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγάλο κρεμμύδι, γιατί θα μας κάνει το μείγμα πολύ μαλακό, με αποτέλεσμα να διαλυθεί στο τηγάνι.  

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (1 vote)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας