Αρνάκι Tajine με κρεμμύδια και χουρμάδες, η συνταγή από το Μαρόκο!

Από Ρεμί, 15 Ιούνιος, 2022
Μερίδες

Ένα πεντανόστιμο φαγητό με μεσογειακό άρωμα. Αρνάκι Tajine με κρεμμύδια και χουρμάδες, η συνταγή από το Μαρόκο! Το φαγητό λέγεται «tajine» ή tagine  λόγω του κεραμικού σκεύους μέσα στο οποίο μαγειρεύεται. Είναι απλά πεντανόστιμο!

Υλικά συνταγής

  • 1 μισή κιλό αρνάκι από μπούτι ή χεράκι, σε μεγάλα κομμάτια   
  • 2 κ.γλ. κόλιανδρος, σε σκόνη   
  • 2 κ.γλ. τζίντζερ, σε σκόνη   
  • Αρκετοί στήμονες σαφράν, κοπανισμένοι   
  • 4 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο   
  • 18 κρεμμυδάκια στιφάδου   
  • 4 σκ. σκόρδο, λιωμένες   
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις   
  • 2 μισή φλ. ζωμός κρέατος    
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτές   
  • 1 μεγάλο ξυλαράκι κανέλας, σπασμένο στη μέση
  • 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος    
  • 1 φύλλο δάφνης, κομμένο στη μέση    
  • 1 φλ. χουρμάδες κομμένοι στη μέση, χωρίς το κουκούτσι    
  • 1 κ.σ. μέλι   
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, βάζουμε το αρνάκι σε μεγάλο μπολ.

Ανακατεύουμε τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, το σαφράν και 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο και τρίβουμε με το μείγμα αυτό τα κομμάτια του κρέατος.

Σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 6 με 8 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.

Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια.

Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά.

Τα σουρώνουμε και έπειτα τα ξεβγάζουμε κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, ώσπου να κρυώσουν, για να μπορούμε να τα καθαρίσουμε.

Τα ξεφλουδίζουμε αφήνοντας τα κοτσανάκια τους, για να μη διαλυθούν.

Ζεσταίνουμε ακόμα μία κουταλιά από το ελαιόλαδο σε βαρύ πυρίμαχο σκεύος ή κατσαρόλα, βάζουμε μέσα το αρνάκι και τηγανίζουμε, να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές.

Έπειτα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα, αν χρειάζεται και το βγάζουμε από την κατσαρόλα.

Αδειάζουμε μέσα το σκόρδο και τηγανίζουμε για 1 λεπτό.

Βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα το αρνάκι, το αλεύρι, τα κρεμμυδάκια, τον ζωμό, τον ντοματοπελτέ, την κανέλα, τον μαϊντανό και το φύλλο δάφνης.

Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μερικές φορές για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε τους χουρμάδες και το μέλι, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Ανάλογα με την πυκνότητα της σάλτσας σκεπάζουμε ή όχι την κατσαρόλα τα τελευταία 15 λεπτά του βρασίματος.

Σερβίρουμε αμέσως.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Σερβίρουμε το αρνάκι με πλιγούρι ή ρύζι.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας