Υλικά Συνταγής
Μια πεντανόστιμη συνταγή για ψωμί με γέμιση. Τα χωριάτικα και αφράτα καρβέλια θα σας ανοίξουν την όρεξη. Απολαυστικά και άκρως γευστικά.
Υλικά συνταγής
- 1100 γρ. αλεύρι
- 40 γρ. μαγιά, νωπή
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 μισή κ.σ. αλάτι
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μπούκοβο
- 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 φλ. κεφαλοτύρι
- λίγο σουσάμι
- λίγο γλυκάνισο
- 1μιση ποτήρι χλιαρό νερό
Εκτέλεση συνταγής
Πρώτα από όλα, διαλύουμε την μαγιά, με την ζάχαρη και λίγο νερό και την αφήνουμε (σκεπασμένη) να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτάκια.
Έπειτα, σοτάρουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Βάζουμε στο μίξερ μας, αλεύρι, αλάτι, τυράκι, γιαούρτι, μπούκοβο και την μαγιά και μετά ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο κάθε φορά, το νερό.
Προς το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε και τα λαχανικά μας.
Ζυμώνουμε λίγο και στον πάγκο με τα χέρια μας και στην συνέχεια βάζουμε την ζύμη σε βαθύ μπολ.
Την αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 45 λεπτά.
Έπειτα, την πλάθουμε σε 3 η 4 καρβελάκια τα οποία “κυλάμε” με σουσάμι και γλυκάνισο και τα βάζουμε μετά σε λαμαρίνα, αφού πρώτα τα χαράξουμε και τα σκεπάσουμε.
Μετά τα αφήνουμε να “ανέβουν”.
Τέλος, τα βάζουμε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κελσίου, για μισή ώρα περίπου.
Τα καρβέλια μας είναι πανέτοιμα.
Καλή σας απόλαυση!
Συμβουλές
- Το ζύμωμα είναι το σημαντικότερο μέρος της συνταγής, για αυτό και πρέπει να γίνει σωστά. Ζυμώστε την ζύμη σας πολύ καλά.
- Για να διαλύσετε την μαγιά χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό.
- Για να δώσετε μια έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε στο ψωμί σας και διάφορα μυρωδικά όπως: δενδρολίβανο, θυμάρι κλπ.
Δείτε και αυτές τις συνταγές
- Ψωμί, χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα
- Παραδοσιακό ψωμί της Κρήτης (ή εφτάζυμο)
- Χριστόψωμο, το Χριστουγεννιάτικο ψωμί μας
- Ψωμί με μπύρα