Χριστόψωμο, το Χριστουγεννιάτικο ψωμί μας

Υλικά συνταγής
Χριστόψωμο, το Χριστουγεννιάτικο ψωμί μας

Το Χριστόψωμο δηλαδή το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχναν στα σπίτια όλης της Ελλάδας, την παραμονή των Χριστουγέννων. Είναι ένα ψωμάκι που φτιάχνεται με ευλάβεια και συνήθως με ειδική μαγιά από ξερό βασιλικό, και μυρωδικά όπως γλυκάνισο και μαχλέπι ή μαστίχα. Στην Αρκαδία πάντως το φτιάχνουν με προζύμι. Γενικά, θεωρείται δύσκολο ψωμί γιατί θέλει αρκετό ζύμωμα και ξεκούραση για να φουσκώσει η ζύμη. Η κύρια διαφορά του Χριστόψωμου όμως από τα υπόλοιπα ψωμιά είναι η «διακόσμηση» της επιφάνειάς του με σταυρούς ή άλλα «πλουμίδια» όπως τα λένε...

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές γλυκάνισο
  • 3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
  • λίγο σουσάμι
  • λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί

Εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.

Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου.

Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια.

Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμη.

Έπειτα, αφήνουμε τη ζύμη μας σε ένα ταψί σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και κυρίως να φουσκώσει!

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα.

Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λίγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στο πλάι μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι άλλα σχέδια θέλουμε.

Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα ή πασπαλίζουμε με σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα......

Συμβουλές:

  • Αν θέλουμε να κάνουμε το Χριστόψωμο όπως παλιά, τότε κοσκινίζουμε το αλεύρι μας με την ψιλή σίτα.
  • Αν θέλουμε η γεύση του Χριστόψωμου να μοιάζει περισσότερο σε απλό ψωμί, απλά δεν βάζουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι.

Καλές γιορτές!

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: