Υλικά Συνταγής
Μια ξεχωριστή κυριακάτικη συνταγή. Κότσι στη γάστρα μελωμένο με πατάτες, η απόλυτη νοστιμιά! Θα ξετρελάνει τους πάντες. Κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!
Υλικά συνταγής
- 1-2 κότσια περίπου (1300 γρ. το ένα)
- 3-4 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)
- 2 καρότα, κομμένα στα 4
- 3-4 μέτριες πατάτες
- Χυμός από 1 πορτοκάλι κι από 1 λεμόνι
- 4 κ.σ. χοντρό αλάτι
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο και λίγους κόκκους ολόκληρους
- 1 κουτάκι μπύρα μαύρη
- Λαδόκολλα
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα κότσια σε λεκάνη με νερό και το χοντρό αλάτι.
Την επόμενη ξεπλένουμε τα κότσια και με μυτερό μαχαίρι τα τρυπάμε σε αρκετά σημεία και μπήγουμε μέσα κομματάκια σκόρδου αφού τα έχουμε βουτήξει σε αλατοπίπερο.
Στη συνέχεια χτυπάμε στο μπλέντερ το μέλι, το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι, το σκόρδο, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο για να γίνει πηχτό μείγμα.
Βάζουμε στη γάστρα τα καρότα κομμένα, 1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο, τοποθετούμε πάνω τους τα κότσια και αλείφουμε με το μείγμα.
Αλατοπιπερώνουμε καλά, τοποθετούμε πάνω στα κότσια 2 κλαδάκια δεντρολίβανο, κόβουμε ολόγυρα τα πράσα και τις πατάτες, ρίχνουμε τη μπύρα και κατόπιν σκεπάζουμε καλά τα κότσια με λαδόκολλα.
Ψήνουμε με κλειστό καπάκι γάστρας στους 170 βαθμούς Κελσίου για 2 ώρες περίπου.
Στο τέλος του ψησίματος ανοίγουμε την λαδόκολλα με προσοχή και ψήνουμε λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν αλλά όχι να στεγνώσουν.
Μπορούμε να αλείψουμε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.
Πριν το σερβίρουμε το αφήνουμε να σταθεί περίπου 20 λεπτά για να κρατήσει τους ζωμούς του.
Τέλος, σερβίρουμε με τα λαχανικά του για γαρνιτούρα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Συμβουλές
- Αντί για δεντρολίβανο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θυμάρι.
Άλλες συνταγές
- Χοιρινό κότσι με μαυροδάφνη, μέλι και γαρύφαλλο
- Χοιρινό πρασάτο στην κατσαρόλα, να γλείφεις τα δάχτυλά σου!
- Κρέας με κυδώνια, η Χιώτικη συνταγή!
- Κρέας στη στάμνα
Πηγή: ewoman.gr