Μένουμε σπίτι και φτιάχνουμε και κάτι για να πιούμε! Σας προτείνουμε μια συνταγή που θέλει λίγο χρόνο ως προς την προετοιμασία αλλά αξίζει τον κόπο. Παραδοσιακό λικέρ πορτοκάλι από την Χίο. Κατάλληλο για να το απολαύσετε κάθε ώρα της ημέρας και φυσικά να το φυλάξετε (όσο καιρό χρειαστεί) για να το προσφέρετε στους καλεσμένους σας. Δοκιμάστε το και σίγουρα θα μας θυμηθείτε!
Υλικά συνταγής
- 350 γρ. ζάχαρη
- 170 γρ. φλούδες πορτοκαλιών
- 1250 γρ. οινόπνευμα
- Λίγα μοσχοκάρφια
- Κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, καθαρίζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών έτσι ώστε να μην απομένει σ' αυτές άσπρη ψίχα.
Τα βάζουμε σε γουδί και τα κοπανάμε με τη ζάχαρη.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε σε γυάλινο δοχείο το οινόπνευμα και τις φλούδες, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για 5 με 6 ημέρες.
Βράζουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό (1 με 2 λεπτά), ρίχνοντας μέσα τα μοσχοκάρφια και την κανέλα.
Όταν κρυώσει τη ρίχνουμε στο γυάλινο δοχείο, που έχουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα και τα αφήνουμε πάλι 5 με 6 μέρες, ανακινώντας το βάζο για λίγο μέρα παρά μέρα.
Τέλος, περνάμε το υλικό από τουλουπάνι ή πυκνό σουρωτήρι με ύφασμα από πάνω, δυο φορές.
Το λικέρ μας είναι έτοιμο.
Καλή απόλαυση!
Συμβουλές
- Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται (και με την ίδια αναλογία) το λικέρ μανταρινιού, λεμονιού, κίτρου ή νεραντζιού.
- Το γυάλινο δοχείο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να σφραγίζει καλά, για να μη φεύγει το άρωμα.
Άλλες συνταγές με λικέρ
- Εγκ νογκ, το ποτό των Χριστουγέννων!
- Apple Crisp: Γλυκό με Μήλα, Καρύδια και Λικέρ
- Tούρτα Black Forest με κρέμα, σοκολάτα και κεράσια, σκέτη κόλαση!
- Σοκολατένιο γλυκό με καρύδια και πορτοκάλι
- Γλασαρισμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού, τέλειο γλύκισμα!