Πατάτες και μελιτζάνες ογκρατέν με χαλούμι, να γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Υλικά συνταγής

Το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά και οι μελιτζάνες έχουν την τιμητική τους, ως γνήσιο καλοκαιρινό ζαρζαβατικό. Και μπορεί το ιμάμ ή ο μουσακάς να είναι από τα αγαπημένα φαγητά, τίποτα δε μας εμποδίζει να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις. Έτσι κι εμείς, σας έχουμε μια συνταγή για πατάτες και μελιτζάνες ογκρατέν, σε μια παραλλαγή που έχει αέρα Κύπρου και σίγουρα θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας.

Το χαλούμι είναι ξακουστό κυπριακό τυρί, με ιδιαίτερη γεύση που δίνει άλλο χρώμα στο φαγητό. Οι γείτονές μας το αγαπούν κι εμείς λέμε σήμερα να τους εμπιστευτούμε. Το βρίσκουμε πάρα πολύ εύκολα στα ράφια του σούπερ μάρκετ κι εκτός από εξαιρετικό σαγανάκι, απογειώνει και τη συνταγή που σας έχουμε. Ογκρατέν λαχανικά με διάφορα τυριά και χαλούμι για σήμερα και δε θα το μετανιώσετε!

Υλικά συνταγής

1 κιλό φρέσκες πατάτες καθαρισμένες
250 γρ. γάλα
250 γρ. βούτυρο
4 φρέσκα κρεμμύδια
4 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
300 γρ. τυριά τριμμένα (γραβιέρα, κασέρι, φέτα κλπ)
300 γρ. χαλούμι
200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε τις πατάτες, τις οποίες τις έχουμε κόψει σε μεγάλες ροδέλες, με νερό και αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το βούτυρο, τις μελιτζάνες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό –τα δύο τελευταία τα έχουμε ψιλοκόψει.

Όταν μαλακώσουν οι μελιτζάνες, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο πυρέξ, στρώνουμε –σαν σε μουσακά- πατάτες κι από πάνω ρίχνουμε τη μισή ποσότητα των τυριών, του ζαμπόν και του χαλουμιού –το οποίο έχουμε κόψει σε κυβάκια.

Βάζουμε από πάνω το μίγμα της μελιτζάνας και στρώνουμε μια δόση ακόμη πατάτας.

Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά και το ζαμπόν. Έχοντας χτυπήσει τα δύο αυγά, τα αναμιγνύουμε με το γάλα και ρίχνουμε το μίγμα ομοιόμορφα στο ταψί.

Στη συνέχεια βάζουμε λίγο βούτυρο σε μικρά κομματάκι από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά.

Όλα τα υλικά είναι μισοβρασμένα, οπότε έχετε το νου σας, ανάλογα την ένταση του φούρνου σας, να μη σας αρπάξει.

Επίσημα το φαγητό είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει η όψη του και φυσικά όταν στα πλάγια του πυρέξ δούμε ότι έχει απορροφηθεί/ψηθεί το γάλα με το αυγό.

Σερβίρουμε ζεστό χωρίς κάποιο άλλο συνοδευτικό.

Πατάτες και μελιτζάνες ογκρατέν με χαλούμι, να γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Είναι ένα πλήρες γεύμα που έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.8 (Ψήφοι: 12)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: 

Βρείτε τις συνταγές μας παντού

Διαδώστε: