Σπιτικό και εύκολο ψωμί ολικής άλεσης

Υλικά συνταγής
Σπιτικό και απλό ψωμί ολικής άλεσης

Για όλους εσάς που σας αρέσει το σπιτικό φαγητό, αυτή η συνταγή θα σας λύσει τα χέρια. Σπιτικό και απλό ψωμί ολικής άλεσης. Το καλύτερο συνοδευτικό, για κάθε φαγητό σας.

Υλικά συνταγής

  • Μισό κιλό αλεύρι, ολικής άλεσης
  • 1 φακελάκι μαγιά, ξερή
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 μισή κ.γλ. αλάτι
  • 350 γρ. περίπου χλιαρό νερό
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο
  • Σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, ρίχνουμε μαγιά, ζάχαρη, αλάτι και λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη σε μπάλα και να μην είναι πολύ σφιχτή.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα στον πάγκο για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το ζυμάρι.

Στην συνέχεια, το βάζουμε σε λαδωμένο μπολ το σκεπάζουμε, και το αφήνουμε να ανέβει για 40 λεπτά.

Έπειτα, του δίνουμε σχήμα φρατζόλας και το βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, το καταβρέχουμε με σταγόνες νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί η φρατζόλα.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.

Τέλος, αφήνουμε το ψωμάκι μας σε πετσέτα να κρυώσει.

Καλή σας απόλαυση!

Συμβουλές

  • Ένα ολόφρεσκο ψωμί μπορεί αφού κρυώσει να συντηρηθεί στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο. Όταν το χρειαστούμε, όπως είναι παγωμένο το ραντίζουμε με μπόλικο νερό και το βάζουμε σε καυτό φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να ξαναγίνει τραγανό και ολόφρεσκο.
  • Για να σιγουρευτούμε ότι το ψωμί έχει ψηθεί σωστά, το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε λίγο από κάτω με το χέρι. Αν το ψωμί έχει ψηθεί καλά μέχρι μέσα και έχει στεγνώσει σωστά, ο ήχος που θα ακουστεί θα είναι κούφιος. Αν ο ήχος ακούγεται βαρύς, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο να στεγνώσει η καρδιά του.

Σχετικές συνταγές

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.9 (Ψήφοι: 12)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: