Τα σπιτικά μελομακάρονα της Γιαγιάς Ελένης!

Υλικά συνταγής
Τα σπιτικά Μελομακάρονα της Γιαγιάς Ελένης!

Σήμερα φτιάχνουμε σπιτικά μελομακάρονα, το απαραίτητο γλύκισμα που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπιτικό, σε αυτή την πολυαγαπημένη περίοδο, των Χριστουγέννων! Αυτή η συνταγή θα μας συνεπάρει όλους με το άρωμα της, καθώς όσο ψήνονται, μας βάζει όλο και πιο πολύ στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τον καλύτερο και απολαυστικότερο τρόπο. Μπορεί να είναι μπελαλίδικη συνταγή, άλλα το αποτέλεσμα... αξίζει. Για μελομακάρονα μιλάμε!

Υλικά Συνταγής

Για την ζύμη:

  • 2 ποτήρια νερού (ποτ.νερ.) ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • 1 ποτ.νερ. ζάχαρη
  • Μισό ποτήρι νερό
  • 1 ποτ.νερ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 360 γρ. καρυδιά χροντροκοπανισμένα
  • 10 γρ. αμμωνία
  • 15 γρ. σόδα
  • 1 μικρο μοσχοκάρυδο ξυσμένο
  • φλούδα ξυσμένη, ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
  • 1300 γρ. αλεύρι
  • λίγα καρύδια κοπανισμένα
  • λίγα αμύγδαλα κοπανισμένα

Για το σιρόπι:

  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 ποτ.νερ. ζάχαρη
  • 1 ποτ.νερ. μέλι

 

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει.

Διαλύουμε την σόδα στο ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού.

Έπειτα στο μπωλ με το λάδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τη διαλυμένη σόδα, τα καρύδια, την αμμωνία και τα μπαχαρικά.

Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε όλα στο μίξερ, ρίχνοντας ένα-ένα τα παραπάνω υλικά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.

Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα και με έναν τρίφτη τυριού πατάμε τη μια τους πλευρά ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιο τους.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί λαδωμένο και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.

Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό.

Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.

Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.

Τέλος όταν τα μελομακάρονα μας έχουν επιτελούς ψηθεί, τα παίρνουμε ένα ένα και τα βουτάμε στο σιρόπι, βγάζοντας τα με μια τρυπητή σπάτουλα και τοποθετώντας τα σε μια ωραία πιατέλα.

Τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα (εάν θέλουμε), καρύδια και αμύγδαλα.

Αυτό ήταν, τα μελομακάρονα μας είναι έτοιμα για να τα μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας.

Καλή μας απόλαυση και καλές γιορτές!

 

Συμβουλές για τέλεια μελομακάρονα

  • Προσοχή στο ανακάτεμα, τα μελομακάρονα απαιτούν ελάχιστο ζύμωμα γιατί η ζύμη μπορεί να σφίξει και να μην γίνουν αφράτα στο τέλος.
  • Καλό θα ήταν να περιμένουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και να τους ρίξουμε το σιρόπι μετά.

 

Άλλες χριστουγεννιάτικες συνταγές

 

Φωτογραφία συνταγής: Flickr/Alexander Baxevanis

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.8 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: