Μπακαλιάρος τηγανιτός

Υλικά συνταγής

Ο μπακαλιάρος (λέγεται και βακαλάος ή μπακαλάος) ήταν παλιότερα το "ψάρι του φτωχού" αφού οι φτωχοί δεν είχαν να αγοράσουν φρέσκα ψάρια παρά μόνο αυτό το παστό και φθηνό εισαγόμενο ψαράκι. Ο μπακαλιάρος έχει μάλιστα συνδεθεί με την Κυριακή των Βαίων και του Ευαγγελισμού, τις δύο μέρες που επιτρέπεται το ψάρι στη Σαρακοστή. Σήμερα, ο μπακαλιάρος ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα ανεξαρτήτως νηστείας ή μη.

Το μυστικό για να είναι εύγεστος και αφράτος ο μπακαλιάρος είναι στο σωστό ξαρμύρισμα και φυσικά στη δημιουργία του κουρκουτιού.

Καταρχήν, κόβουμε το κάθε φύλλο μπακαλιάρου σε 4 κομμάτια, και αφαιρούμε τα πτερύγια. Αφήνουμε τον μπακαλιάρο απο βραδίς στο νερό να ξαρμυρίσει, αντικαθιστώντας το νερό δύο τρεις φορές. Την επόμενη ημέρα, τον στραγγίζουμε.

Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει.

Παράλληλα, φτιάχνουμε το κουρκούτι σε ένα μπωλ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (αλεύρι, ρακή, ζάχαρη) μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.

Στη συνέχεια, περνάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το κουρκούτι και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Μόλις κοκκινίσουν από τη μία πλευρά, τα γυρνάμε να τηγανιστούν από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο από το τηγάνι και αφήνουμε κάθε κομμάτι σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίζει το πολύ λάδι.

Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι έτοιμος. Σερβίρουμε με σκορδαλιά και μπόλικο λεμόνι και καλή μας όρεξη.

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.6 (Ψήφοι: 7)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: 

Σχόλια

Εικόνα: dimitris

Αντί για νερό, μπορούμε να ανακατέψουμε το αλεύρι με σόδα για μεγαλύτερο όγκο. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του για μεγαλύτερο όγκο στο ψάρι.