Το τέλειο κουρκούτι για τηγανιτό μπακαλιάρο και τα μυστικά του

Από eleni, 23 Μάρτιος, 2022
Μερίδες

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι αγαπημένο πιάτο και στην Ελλάδα το τρώμε παραδοσιακά την 25η Μαρτίου. Εδώ θα δούμε πως να φτιάξουμε το ιδανικό κουρκούτι καθώς και τα μυστικά στο τηγάνισμα για πιο τραγανό μπακαλιάρο. Το συγκεκριμένο κουρκούτι περιέχει μπύρα, και καθόλου επιπλέον νερό!

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες στις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • Προαιρετικά,  λίγη πάπρικα ή θυμάρι ή κάποιο άλλο μυρωδικό
  • 330ml μπύρα παγωμένη

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την μπύρα σιγά σιγά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνουν ο παχύρρευστος χυλός, δηλαδή το κουρκούτι μας. Δεν ανακατεύουμε πολύ και δεν ανησυχούμε αν δούμε λίγους σβώλους από αλεύρι.

Στη συνέχεια, το κουρκούτι πρέπει να κρυώσει καλά. Οπότε βάζουμε 2-3 μικρά παγάκια μέσα και τοποθετούμε το μπολ όπως είναι στο ψυγείο. Εκεί το αφήνουμε για μία ώρα. Μετά το κουρκούτι μας είναι έτοιμο.

Πάμε τώρα να δούμε τα τρία μυστικά του τηγανιού για τραγανό μπακαλιάρο:

  • Πρώτα απ' όλα, στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου (με χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα) και τα αλευρώνουμε πριν τα βάλουμε στο κουρκούτι. Ετσι, ο χυλός του κουρκουτιού θα κολλήσει πάνω στο ψαρικό και δε θα διαλυθεί.  Επίσης, όταν βουτάμε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι, ανασηκώνουμε κάθε φιλέτο και το κρατάμε λίγο για να «φύγει» ο χυλός που περισσεύει.
  • Χρησιμοποιούμε ένα τηγάνι αρκετά βαθύ ώστε να μην πετάγεται το λάδι και ρίχνουμε τον μπακαλιάρο μέσα όταν το ελαιόλαδο είναι καυτό.
  • Ποτέ δε τηγανίζουμε πολλά κομμάτια μπακαλιάρου μαζί, γιατί τότε θα κολλήσουν μεταξύ τους. Επίσης, το τηγάνισμα θέλει αρκετό ελαιόλαδο, να καλύπτει τον μπακαλιάρο τουλάχιστον μέχρι τη μέση.

Συμβουλές

  • Όπως είπαμε αυτή η συνταγή για τραγανό κουρκούτι έχει μόνο μπύρα. Σε άλλες συνταγές για μπακαλιάρο τηγανιτό, αντί για μπύρα βάζουν νερό και σόδα, ρακή ή και ξύδι.
  • Για να ελέγξουμε αν το λάδι καίει αρκετά, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι λίγο ψωμί και περιμένουμε να δούμε γύρω του να δημιουργούνται μπουρμπουλήθρες. Τότε είναι έτοιμο για να ρίξουμε μέσα τον μπακαλιάρο να τηγανιστεί.

Συνταγές για μπακαλιάρο τηγανιτό

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Βασικά υλικά

Οι νέες συνταγές μας