Παστίτσιο τρεμουλιαστό με πανεύκολη μπεσαμέλ!

Υλικά συνταγής
Παστίτσιο, τρεμουλιαστό με πανεύκολη μπεσαμέλ

Μια ιδανική συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι σας. Τρεμουλιαστό παστίτσιο με εύκολη μπεσαμέλ. Μοναδική γεύση που θα σας καταπλήξει. Η αφράτη και λαχταριστή μπεσαμέλ θα δώσει άλλο “νόημα” στο παστίτσιο σας. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. μακαρόνια χοντρά, για παστίτσιο

Για τον κιμά

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ ντοματάκια κονκασέ
  • Μισό φλ. κονιάκ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για την μπεσαμέλ

  • 1 μισή λίτρο γάλα, φρέσκο
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κρόκους αυγών
  • Μισό κ.γλ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι
  • 1 μισή φλ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, για την σάλτσα κιμά, ζεσταίνουμε σε ρηχή κατσαρόλα ή γουώκ το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντας τον με κουτάλα.

Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.

Στην συνέχεια, αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.

Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.

Τότε, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Σβήνουμε με το κονιάκ.

Αφήνουμε 1 με 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Έπειτα, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.

Αφήνουμε την κανέλα να αρωματιστεί για 5 λεπτά στον κιμά και μετά την αφαιρούμε.

Τέλος, σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Στην συνέχεια, για την μπεσαμέλ μας, αρχικά σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ αδιάλυτο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.

Αφήνουμε την κρέμα να δέσει περίπου για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, αλλά ανακατεύουμε που και που για να μην «αρπάξει».

Αφού δέσει η μπεσαμέλ, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με γρήγορες κινήσεις, και ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους.

Ανακατεύουμε, ούτως ώστε να ενσωματώνεται κάθε κρόκος και μετά προσθέτουμε τον επόμενο.

Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.

Στο μεταξύ, βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια.

Ρίχνουμε τα μισά σε λαδωμένο βαθύ ταψί και τα περιχύνουμε με μια κουταλιά μπεσαμέλ.

Ανακινούμε ελαφρά.

Έπειτα, ρίχνουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ στον κιμά και ανακατεύουμε.

Τον αδειάζουμε στα μακαρόνια.

Κάνουμε την επόμενη στρώση με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Κουνάμε ελαφρά το ταψί, ούτως ώστε να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.

Τέλος, πασπαλίζουμε με το μισό φλιτζάνι κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στην τελευταία σχάρα για 45 με 50 λεπτά.

Κάπου εκεί, το παστίτσιο μας είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Έπειτα, κόβουμε το παστίτσιο σε τετράγωνα κομμάτια, σερβίρουμε και καλή μας απόλαυση!

Συμβουλές

  • Αντί για ντοματάκια κονκασέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο πατσίτσιο μας και φρέσκια ντομάτα!
  • Πρέπει να θυμόμαστε, ότι δεν ξεπλένουμε ποτέ τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.

Δείτε και αυτές τις συνταγές για παστίτσιο

Εικόνα: Robert Kindermann, με άδεια χρήσης CC BY-SA 2.5.

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 3)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: