Υλικά Συνταγής
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Αυτή η συνταγή, έρχεται από την Πελοπόννησο για να σας δώσει μια άλλη νοστιμιά. Ο συνδυασμός με τις σταφίδες είναι απλά μοναδικός. Οι συγκεκριμένες δοσολογίες είναι για 2 στρογγυλά ψωμιά.
Υλικά συνταγής
Για το προζύμι
- 1 κ.γλ. μαγιά, ξερή
- 1 φλ. νερό, ζεστό
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη
- 8-10 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. ζάχαρη
- Αλάτι
- 165 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 φλ. ζεστό νερό
- Μισό φλ. ούζο
- 1 μισή φλ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 μισή φλ. ξανθές σταφίδες, χοντροκομμένες
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, ετοιμάζουμε το προζύμι 1με 2 ημέρες νωρίτερα.
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με το μισό νερό και τα αφήνουμε για λίγο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τα ανακατεύουμε μέσα στο αλεύρι.
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το προζύμι 1 με 2 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου (θα φουσκώσει, θα πέσει πάλι και θα ξινίσει ελαφρά).
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη μας.
Ανακατεύουμε 8 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και δουλεύουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλα.
Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και χύνουμε το ζεστό νερό, το ούζο, τα κομμένα καρύδια, τις σταφίδες και το προζύμι.
Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και τα ζυμώνουμε καλά σε αλευρωμένο πάγκο, περίπου 12 λεπτά, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι, αν χρειάζεται.
Έπειτα, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά, ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Τρυπάμε τη ζύμη, για να ξεφουσκώσει.
Κατόπιν, παίρνουμε ένα κομμάτι σε μέγεθος γροθιάς και το βάζουμε στην άκρη.
Με την υπόλοιπη ζύμη, κάνουμε 2 ίδιες μπάλες, τις πατάμε με το χέρι και τις τοποθετούμε σε 2 λαδωμένα στρογγυλά ταψάκια των 30 εκατοστών.
Πιέζουμε 5 καρύδια επάνω σε κάθε πλαστό, σχηματίζοντας ένα σταυρό.
Πλάθουμε λεπτές, στρογγυλές λουρίδες με τη ζύμη που κρατήσαμε και τις τυλίγουμε γύρω από τα καρύδια.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει πάλι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Στο τέλος, όταν η ζύμη μας φουσκώσει ψήνουμε τα ψωμιά περίπου 45 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!
Συμβουλές
- Γαρνίρουμε το χριστόψωμο με καρύδια (περίπου 10, με το τσόφλι).
Σχετικές συνταγές
- Το Χριστόψωμο: Τι συμβολίζει και πως το φτιάχνουν στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας
- Χριστόψωμο, το Χριστουγεννιάτικο ψωμί μας
- Παραδοσιακό και αφράτο Χριστόψωμο
- Χωριάτικα και αφράτα καρβέλια