Ψωμί κρεμ καραμελέ, Η φαντασίωση του γλυκατζή!

Υλικά συνταγής
Ψωμί κρεμ καραμελέ, Η φαντασίωση του γλυκατζή!

Μήπως ψάχνετε για ένα γλυκάκι λίγο πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό; Τι θα λέγατε για ένα γλυκό... ψωμί; Άλλα όχι ένα συνηθισμένο γλυκό ψωμί, αλλά ψωμί κρεμ καραμελέ! Ένα καραμελωμένο γλύκισμα, βασισμένο στην κλασσική συνταγή της κρεμ καραμελέ, που αποτελεί όνειρο του κάθε γλυκατζή. Μια μπελαλίδικη συνταγή, καθώς και χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο για να γίνει, αλλά πιστέψτε με το αποτέλεσμα αξίζει!

Υλικά Συνταγής

Για την καραμέλα:

  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.σ. + 2 κ.σ. νερό

Για το ψωμί:

  • 6 φέτες ψωμί του τοστ
  • 370 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 300 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 2 αυγά
  • 4 κρόκοι αυγού

 

Εκτέλεση Συνταγής

Για την καραμέλα:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και 1 κουτάλια νερό.

Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά και μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε άλλες δυο κουταλιές νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε την καραμέλα μας να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, την ρίχνουμε σε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ, την οποία και κουνάμε ώστε να απλωθεί η καραμέλα παντού.

Για το ψωμί-κρέμα:

Αρχικά παίρνουμε τις φέτες ψωμιού και κόβουμε την κόρα και από τις 4 άκρες.

Έπειτα παίρνουμε την ψίχα μας και την κόβουμε σε κύβους.

Σε ένα μίξερ, αλέθουμε τους κύβους μέχρι να γίνουν τρήμα.

Στην συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε την καραμέλα, προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο, τα δυο αυγά, τους 4 κρόκους και τα τρίμματα από το ψωμί.

Σε χαμηλή φωτιά, χτυπάμε το μείγμα, μέχρι να πήξει.

Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο,το ρίχνουμε στην φόρμα και το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο.

Αμέσως μετά σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μια σιδερένια βάση, ρίχνουμε νερό και τοποθετούμε την φόρμα του κέικ στην βάση.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, το αφήνουμε να ατμιστεί για 40-50 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε αμέσως από την κατσαρόλα, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε λιγάκι έξω να κρυώσει.

Μόλις πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία και δεν ζεματάει πια, το σκεπάζουμε και πάλι με ένα αλουμινόχαρτο, κάνοντας αυτή την φορά τρύπες και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Μόλις περάσει το αναφερόμενο διάστημα, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε λιγάκι να ξεπαγώσει.

Τέλος, με ένα μαχαιράκι χωρίς δοντάκια, ξεκολλάμε περιμετρικά το ψωμί από την βάση κατόπιν, βάζουμε ένα πιάτο από πάνω, το αναποδογυρίζουμε, το χτυπάμε λίγο ώστε να πέσει η καραμέλα και voilà, το κόβουμε σε φέτες και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε αμέσως. Καλή μας όρεξη!

 

Συμβουλές για το ψωμί κρεμ καραμελέ

  • Σε περίπτωση που το μείγμα βγει πολύ νερουλό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ψωμί κατά το βράσιμο.
  • Προσοχή! Όταν βάλουμε νερό στην κατσαρόλα, ώστε να ατμιστεί το ψωμί, βάζουμε τόση ποσότητα νερού, ώστε να μην περνάει την βάση. Παράλληλα προσέχουμε να μην μείνει η κατσαρόλα μας χωρίς νερό.

Δείτε τη συνταγή σε βίντεο

 

 

Άλλες συνταγές για γλυκά

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 5)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: