Ψωμί, χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα

Υλικά συνταγής
Ψωμί, χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα

Θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι σας ψωμί ζεστό, τραγανό και πεντανόστιμο; Αυτή εδώ η συνταγή για ψωμί στη γάστρα είναι τέλεια και πολύ εύκολη, αφού δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου ζύμωμα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει αφού το ψωμί που θα ψήσετε δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από το χωριάτικο ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο. Εγώ χρησιμοποιώ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε στο ψωμί σας ό,τι αλεύρι θέλετε.

Η δοσολογία ειναι για να φτιάξετε 2 αρκετά μεγάλα καρβέλια.  Το μόνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το ψωμί θέλει μια προεργασία για τη ζύμη που πρέπει να την κάνετε την προηγούμενη μέρα και να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο να φουσκώσει.Πως φτιάχνουμε το ψωμί μας; Πολύ εύκολα.

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπωλ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό είναι όλο. 

Προσοχή: Η ζύμη θα φουσκώσει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπωλ με μπόλικο ελεύθερο χώρο. Διαφορετικά το επόμενο πρωί θα βρείτε τη ζύμη του ψωμιού σας να έχει ξεχειλίσει (μου συνέβει για αυτό το λέω!)

Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, π.χ. την επόμενη μέρα, την βγάζουμε από το ψυγείο και θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία. Γι' αυτό, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά. Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο.

Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι (ή δύο μικρότερα καρβέλια ή όπως αλλιώς θέλουμε) και το βάζουμε μέσα στη γάστρα. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 250 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα. Επίσης, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο σας.

Μετά από 40 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 10-15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.

Το ψωμί τώρα πρέπει να είναι έτοιμο. Θα το καταλάβετε από το κλασικό χρώμα που θα έχει αποκτήσει η κόρα του. Για σιγουριά, με ένα μαχαιράκι το τρυπάμε κάθετα και βλέπουμε στη λάμα του μαχαιριού αν έχει ακόμα υγρασία (δεν πρέπει να έχει). Το βγάζουμε από το φούρνο και απολαμβάνουμε το πιο γευστικό ψωμί με την οικογένεια.

συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα

Συμβουλές για καλό ψωμί

Συμβουλή #1: Πειραματιστείτε ελεύθερα για να φτιάξετε το δικό σας ψωμί χωρίς ζύμωμα με έξτρα υλικά μέσα (τυρί, ελιές κλπ)

Συμβουλή #2: Μην βάλετε πολύ νερό στη ζύμη του ψωμιού σας. Οι 3 κούπες που βάζουμε στη συνταγή αντιστοιχούν σε 650-700 γραμμάρια το πολύ (ζυγίστε το για σιγουριά!).

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.6 (Ψήφοι: 407)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: 

Σχόλια

Πόσες μέρες μπορεί να μείνει το ζυμάρι στο ψυγείο; Το έχω 4 μέρες...θα γίνει η όχι.
Εικόνα: eleni

Τέσσερις μέρες στο ψυγείο, δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για το ζυμάρι κι αν είναι καλό πλέον. Συνήθως αρκούν 12 ώρες για να φουσκώσει. Δοκιμασέ το όμως, δεν χάνεις τίποτε!
 

Τη δοκίμασα τη συνταγή σας για ψωμί και μου βγήκε τέλειο! Καλύτερο κι από το χωριάτικο του φούρνου. Μετά τη δοκίμασε και η μάνα μου και δεν το πίστευε! Να δώσω μια συμβουλή σε όσους τη δοκιμάσουν; Θέλει ΚΑΛΗ ΓΑΣΤΡΑ, και να είναι καλά σκεπασμένη όλη την ώρα για να μην αρπάξει το ψωμάκι. Εγώ έχω την γάστρα της Tupperware και το ψωμί ψήθηκε πολύ ωραία. Της μητέρας μου που το έψησε σε παραδοσιακή πήλινη γάστρα που έχει πάρει από τη Σίφνο, το ψωμί της της βγήκε ακόμα πιο καλό.

Το ξεκινησα με αερα κ σε δεκα λεπτα πρεπει να το βγαλω που περασε το πρωτο 40 λεπτο κ μολις το γυρισα στο πανω κατω.τι να κανω
Εικόνα: eleni

Πρέπει να το ψήσεις σε γάστρα με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά περίπου. Μετά το ανοίγεις και βλέπεις πως είναι. Θα πρέπει το ψωμί να έχει φουσκώσει. Αν χρειάζεται το αφήνεις -με ανοικτό καπάκι- άλλα 5-10 λεπτά για να γίνει πιο τραγανή η κόρα.

Τελειο!!! Το καλυτερο ψωμι που εφτιαξα ποτε!! Ευχαριστουμε για τη συνταγη!!

αν μεινει εκτος ψυγειου για να φουσκωσει ,πειραζει;
Εικόνα: eleni

Αν δεν βάλετε τη ζύμη στο ψυγείο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει.

Την εχω εδω και 1 ωρα εκτος και εχει ξεχειλισει.Αραγε να το ψησω τωρα ή αυριο;

Γίνεται σε γάστρα απο μαντεμι;
Εικόνα: eleni

Δεν έχω δοκιμάσει τέτοια γάστρα, οπότε δεν ξέρω να σου πω. Το θέμα είναι να κλείνει καλά η γάστρα σου και να ανεβάσει στο εσωτερικό τη θερμοκρασία που θέλουμε για να ψηθεί καλά το ψωμί μέσα και έξω.

Πειραματιστείτε, και στο τέλος θα το πετύχετε το ψωμάκι σας!