Ψωμί χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα

Συνταγή από mpampas-dimitris | Ενημερώθηκε στις 28/05/2024

Θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι σας ψωμί ζεστό, τραγανό και πεντανόστιμο; Αυτή εδώ η συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα είναι τέλεια και πολύ εύκολη, αφού πραγματικά δε χρειάζεται καθόλου ζύμωμα! Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει αφού το ψωμί που θα ψήσετε δε θα έχει τίποτε να ζηλέψει από το χωριάτικο ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο. Εγώ χρησιμοποιώ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε στο ψωμί σας ό,τι αλεύρι θέλετε.

Η δοσολογία είναι για να φτιάξετε 2 αρκετά μεγάλα καρβέλια. Το μόνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το ψωμί θέλει μια προεργασία για τη ζύμη που πρέπει να την κάνετε την προηγούμενη μέρα και να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο να φουσκώσει.Πώς φτιάχνουμε το ψωμί μας; Πολύ εύκολα.

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό είναι όλο. 

Προσοχή: Η ζύμη θα φουσκώσει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπολ με μπόλικο ελεύθερο χώρο. Διαφορετικά το επόμενο πρωί θα βρείτε τη ζύμη του ψωμιού σας να έχει ξεχειλίσει (μου συνέβει για αυτό το λέω!)

Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, π.χ. την επόμενη μέρα, τη βγάζουμε από το ψυγείο και θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία. Γι' αυτό, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή. Δε χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά. Η γάστρα δε χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο.

Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι (ή δύο μικρότερα καρβέλια ή όπως αλλιώς θέλουμε) και το βάζουμε μέσα στη γάστρα. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 250 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μη χαθεί η θερμότητα. Επίσης, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο σας.

Μετά από 40 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 10-15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.

Το ψωμί τώρα πρέπει να είναι έτοιμο. Θα το καταλάβετε από το κλασικό χρώμα που θα έχει αποκτήσει η κόρα του. Για σιγουριά, με ένα μαχαιράκι το τρυπάμε κάθετα και βλέπουμε στη λάμα του μαχαιριού αν έχει ακόμα υγρασία (δεν πρέπει να έχει). Το βγάζουμε από το φούρνο και απολαμβάνουμε το πιο γευστικό ψωμί με την οικογένεια.

συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα

Συμβουλές για καλό ψωμί

Συμβουλή #1: Πειραματιστείτε ελεύθερα για να φτιάξετε το δικό σας ψωμί χωρίς ζύμωμα με έξτρα υλικά μέσα (τυρί, ελιές κλπ)

Συμβουλή #2: Μη βάλετε πολύ νερό στη ζύμη του ψωμιού σας. Οι 3 κούπες που βάζουμε στη συνταγή αντιστοιχούν σε 650-700 γραμμάρια το πολύ (ζυγίστε το για σιγουριά!).

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.6 (685 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Βασικά υλικά

Ματσούκα Αγγελική (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 1 έτος 9 μήνες

Για ποιο λόγο το ψωμί, από την δεύτερη μέρα, τρίβεται? Δεν κόβεται καλά. Μήπως χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο?

Αγγελική Ματσούκα (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 4 μήνες

Μπορώ αντί για μαγιά, να χρησιμοποιήσω προζύμι? Αν, ναι, τι ποσότητα προζύμι?

Ανδρομάχη Χατζ… (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 8 μήνες

Το κάνω πρώτη φορά μόλις το έβαλα στο ψυγείο.Το ψήνω στον αέρα ή αντιστάσεις;

Μαριάννα Μουσιάδου (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 10 μήνες

Έχω βάλει το ψωμί στην γαστρα και στο ψυγείο.....Το έβαλα γύρω στις 11.....Να ρωτήσω το εξής θέλω.... Βλέπω ότι φουσκώνει..... Αν το βγάλω πριν κλείσει 12ωρο πειράζει; Ευχαριστώ

eleni

πριν από 3 έτη 10 μήνες

Σε απάντηση του από Μαριάννα Μουσιάδου (χωρίς επαλήθευση)

Καλό είναι να το αφήσεις στο ψυγείο αρκετές ώρες (10-12 ώρες) για να φουσκώσει. Αν το αφήσεις στο ψυγείο λιγότερη ώρα, απλά θα φουσκώσει λιγότερο και δεν θα έχεις το τέλειο αποτέλεσμα της εικόνας! Εγώ φτιάχνω τη ζύμη το βράδυ, την βάζω στο ψυγείο και το πρωί είναι έτοιμη...

Νιτσιου Κατερινα (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 11 μήνες

Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να αντικαταστήσω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με σταρένιο ολικής άλεσης κ να κάνω την συνταγή σας το ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα. Θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα ? Ευχαριστώ

eleni

πριν από 3 έτη 11 μήνες

Σε απάντηση του από Νιτσιου Κατερινα (χωρίς επαλήθευση)

Πολύ ωραία ιδέα να βάλεις αλεύρι ολικής, αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει για να σου δώσω απάντηση. Μπορείς όμως να το δοκιμάσεις εσύ. Αν η ζύμη σου «φουσκώσει» όπως με το απλό αλεύρι τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια χαρά!

ΜαρίναΘ (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 10 μήνες

Σε απάντηση του από Νιτσιου Κατερινα (χωρίς επαλήθευση)

Το έκανα με αλύερι ολικής άλεσης και πολύσπορο και βγήκε τέλειο (ήθελε πιο πολύ ψήσιμο στον φούρνο μου όμως).

Μαγδα Τζικου (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 1 μήνας

Η συνταγή είναι υπέροχη και πανεύκολη . Από τον κορωνοιο μας έμεινε και δεν την αφηνουμε ποτε και δεν μπορούμε να φάμε άλλο ψωμί . Συγχαρητηρια

DIONISSIOS VAROUXIS (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 3 μήνες

Δεν έχω γάστρα στην κουζίνα μου ......μπορώ να βάλω το καρβέλι σε λαδόκολλα και να ψηθεί στον φούρνο σε θερμοκρασία και σε χρόνο που θα μου προτείνατε εφόσον το επιτρέπει η τροποποίηση της παρασκευής του; Ευχαριστώ πολύ

Παναγιωτοπουλο… (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 5 μήνες

Όταν βγάλουμε το ψωμί από το Ψυγειο το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου η το ζυμώνουμε αμέσως;

ΕΛΕΝΗ ΤΑΜΒΑΚΗ (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 5 μήνες

Πολύ καλή η συνταγή σας! Την έφτιαξα και μου έγινε τέλεια. Χρησιμοποίησα μαντεμένια γάστρα και στα 35' είχε ψηθεί και είχε πάρει τέλειο χρώμα επάνω και κάτω. Το άφησα 15' χωρίς το καπάκι αλλά μάλλον δεν χρειαζόταν γιατί μου έγινε λίγο περισσότερο σκούρο από το κανονικό

Χριστίνα σπηλιωτη (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 6 μήνες

Καλησπέρα, να ρωτήσω προθερμάνουμε το φούρνο στους 250 σε τι; Σε κάτω αέρα, φούρνο μόνο κάτω; Φούρνο πάνω κάτω; Ευχαριστώ!

Δεν έχω δοκιμάσει τέτοια γάστρα, οπότε δεν ξέρω να σου πω. Το θέμα είναι να κλείνει καλά η γάστρα σου και να ανεβάσει στο εσωτερικό τη θερμοκρασία που θέλουμε για να ψηθεί καλά το ψωμί μέσα και έξω. Πειραματιστείτε, και στο τέλος θα το πετύχετε το ψωμάκι σας!

Αιμιλια Παπαδοπουλου (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 6 μήνες

Τελειο!!! Το καλυτερο ψωμι που εφτιαξα ποτε!! Ευχαριστουμε για τη συνταγη!!

Χρυσούλα (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 6 μήνες

Τη δοκίμασα τη συνταγή σας για ψωμί και μου βγήκε τέλειο! Καλύτερο κι από το χωριάτικο του φούρνου. Μετά τη δοκίμασε και η μάνα μου και δεν το πίστευε! Να δώσω μια συμβουλή σε όσους τη δοκιμάσουν; Θέλει ΚΑΛΗ ΓΑΣΤΡΑ, και να είναι καλά σκεπασμένη όλη την ώρα για να μην αρπάξει το ψωμάκι. Εγώ έχω την γάστρα της Tupperware και το ψωμί ψήθηκε πολύ ωραία. Της μητέρας μου που το έψησε σε παραδοσιακή πήλινη γάστρα που έχει πάρει από τη Σίφνο, το ψωμί της της βγήκε ακόμα πιο καλό.

Αγγελικη Λεωνι… (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 4 έτη 6 μήνες

Σε απάντηση του από Χρυσούλα (χωρίς επαλήθευση)

Το ξεκινησα με αερα κ σε δεκα λεπτα πρεπει να το βγαλω που περασε το πρωτο 40 λεπτο κ μολις το γυρισα στο πανω κατω.τι να κανω

Πρέπει να το ψήσεις σε γάστρα με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά περίπου. Μετά το ανοίγεις και βλέπεις πως είναι. Θα πρέπει το ψωμί να έχει φουσκώσει. Αν χρειάζεται το αφήνεις -με ανοικτό καπάκι- άλλα 5-10 λεπτά για να γίνει πιο τραγανή η κόρα.

Τέσσερις μέρες στο ψυγείο, δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για το ζυμάρι κι αν είναι καλό πλέον. Συνήθως αρκούν 12 ώρες για να φουσκώσει. Δοκιμασέ το όμως, δεν χάνεις τίποτε!

Kanelikeit (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 5 έτη 5 μήνες

Αντί για μαγιά μπορώ να βάλω προζύμι? Αν ναι, πόσα γραμμάρια?

Οι νέες συνταγές μας