Χιουνκιάρ μπεγιεντί, το κορυφαίο πιάτο της Τούρκικης κουζίνας!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 30/08/2022

Ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο της Τούρκικης κουζίνας. Το Χιουνκιάρ μπεγιεντί στα τούρκικα σημαίνει “όπως αρέσει στον σουλτάνο”, υποδηλώνοντας την αξεπέραστη νοστιμιά και την βασιλική του εμφάνιση. Φτιάχνεται εύκολα και υπόσχεται ανεπανάληπτη γεύση. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Υλικά συνταγής

  • 1 μισή κιλό μπούτι αρνιού, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 3 ντομάτες, αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Μισό ποτ. νερό
  • Ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τον πουρέ

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 1 ποτ. γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο.

Προσθέτουμε το μέρος και ανακατεύουμε καλά, για να ροδίσουν όλα τα κομμάτια.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πολτό της ντομάτας, μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και βράζουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει λίγη σάλτσα.

Για να φτιάξουμε τον πουρέ, ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στη φλόγα.

Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε καλά και έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (προαιρετικά) και ανακατεύουμε.

Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους, κατόπιν τις κόβουμε με ανοξείδωτο μαχαίρι, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε μέσα στην κρέμα.

Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, με κινήσεις γρήγορες μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα.

Στο τέλος προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και σερβίρουμε τον πουρέ μαζί με το κρέας.

Το Χιουνκιάρ μπεγιεντί είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Για το κρέας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε αρνί είτε μοσχάρι.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας