Μοναδικό Τιμπάλ με μελιτζάνες και ζυμαρικά

Υλικά συνταγής
Μοναδικό Τιμπάλ με μελιτζάνες και ζυμαρικά

Μια ιταλική «αριστοκρατική» συνταγή που θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Μοναδικό Τιμπάλ με μελιτζάνες και ζυμαρικά. Πρόκειται για ένα φαγητό που είναι ιδανικό κύριο πιάτο σε γιορτές και ιδιαίτερες περιστάσεις. Επίσης, μπορείτε να το φτιάξετε σε πολλές μορφές (ορθογώνια ή στρόγγυλη φόρμα). Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. ρεγκάτο, τριμμένο
  • 100 γρ. φέτα
  • 70 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 400 γρ. μακαρόνια χοντρά (Νο 2)
  • 400 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 700 γρ. γάλα, χλιαρό
  • Μισό φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  • Λίγη φρυγανιά, τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για μισή ώρα.

Τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις στεγνώνουμε.

Ετοιμάζετε στη συνέχεια την μπεσαμέλ.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας διαρκώς, με ξύλινη κουτάλα, δένουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά.

Έπειτα, αλατοπιπερώνουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, αφού τις αλευρώσουμε, μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Μετά, σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου.

Στο τέλος ρίχνουμε στη σάλτσα τις μελιτζάνες και βράζουμε 3 με 4 λεπτά ακόμη.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, σκορπίζουμε τη φέτα κομματιασμένη και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζουμε.

Τα αναμειγνύουμε με την μπεσαμέλ και το τριμμένο regato.

Σε μια ημισφαιρική φόρμα, βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με φρυγανιά, απλώνουμε ζυμαρικά με μπεσαμέλ μέχρι το 1/3 του ύψους της φόρμας.

Από πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά και τελειώνουμε με ζυμαρικά.

Ψήνουμε το τιμπάλ στους 180 με 200 βαθμούς Κελσίου για 35 με 40 λεπτά.

Τέλος, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζοντάς το σε πιατέλα.

Το τιμπάλ με μελιτζάνες και ζυμαρικά είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρεγκάτο με μοτσαρέλα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 5)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: