Νόστιμα και τραγανά χορτοκαλίτσουνα

Υλικά συνταγής

Μια εύκολη συνταγή που θα σας ξετρελάνει. Νόστιμα και τραγανά χορτοκαλίτσουνα. Τα κρητικά χορτοπιτάκια. Εμπλουτισμένα με ζουμερά χόρτα.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη:

  • μισό κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό

Για τη γέμιση:

  • μισό κιλό σπανάκι
  • μισή κούπα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. μυζήθρα ή μανουρομυζήθρα, τριμμένη
  • 2 μικρά αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για το γαρνίρισμα:

  • 1-2 κροκάδια, για το άλειμμα
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα από όλα ετοιμάζουμε την ζύμη μας.

Σ' ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα.

Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται, ώστε να πετύχουμε σφιχτή ζύμη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.

Στη συνέχεια, την σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να «σταθεί» για 1 ώρα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε και τη γέμιση μας.

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το σπανάκι, από τα χοντρά και σκληρά κοτσάνια.

Έπειτα, τρίβουμε το σπανάκι με το αλάτι και το στύβουμε πολύ καλά, μέχρι να φύγει αρκετό από το νερό του.

Το ανακατεύουμε, με τα υπόλοιπα υλικά.

Κατόπιν, ανοίγουμε την ζύμη μας, σε φύλλο 0,5 εκ.

Με κουπ πατ κόβουμε τετράγωνα φυλλαράκια, με πλευρά 10 εκ.

Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε τετράγωνου φύλλου και ανασηκώνουμε τις τέσσερεις γωνίες, επάνω από τη γέμιση, χωρίς να την καλύψουμε όλη.

Πατάμε με τα δάχτυλά μας, τις τέσσερεις άκρες στη βάση, μέχρι να κολλήσουν, έτσι ώστε να σχηματιστούν “πουγγιά”.

Έπειτα, αραδιάζουμε τα χορτοκαλίτσουνα σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφουμε με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου ή ώσπου να ροδίσουν.

Τα χορτοκαλίτσουνα είναι έτοιμα.

Καλή σας απόλαυση!

Συμβουλές

  • Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε λιγότερο σπανάκι και να προσθέσετε διάφορα χόρτα του αγρού.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 6)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: