Παραδοσιακές παστελαριές Χίου

Υλικά συνταγής

Μια υπέροχη συνταγή που θα λατρέψετε. Παραδοσιακές παστελαριές Χίου. Πρόκειται για ένα μοναδικό σνακ που είναι πέρα για πέρα υγιεινό. Φτιάχνονται σε διάφορα νησιά του αιγαίου και είναι πραγματικά πεντανόστιμες. Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι σας. Η συνταγή είναι για 50 κομμάτια.

Υλικά συνταγής  

  • 100 σύκα, ξερά
  • 30 γρ. αμύγδαλα, καθαρισμένα
  • 30 γρ. καρύδια
  • 2 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη
  • 1 μισή κ.γλ. σουσάμι  
  • 10 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γλ. μαστίχα, κοπανισμένη με ζάχαρη σε γουδί

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.  

Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα μεγάλο, ρηχό, πυρίμαχο σκεύος και τα βάζουμε στον φούρνο για να ζεσταθούν καλά.

Στη συνέχεια, κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια.

Αναμειγνύουμε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα και το σουσάμι.

Βγάζουμε τα σύκα από τον φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι γεμίζουμε τα σύκα με μια πρέζα από το μείγμα.

Έπειτα παίρνοντας δύο παραγεμιστά σύκα τη φορά, τα πιέζουμε μαζί ή τα χτυπάμε με έναν κόπανο για να ενωθούν σαν σάντουιτς, τα τοποθετούμε πλάι πλάι στο σκεύος, τα ξαναζεσταίνουμε σε ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς Κελσίου, ίσα ίσα για να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τέλος, τοποθετούμε τα κρύα σύκα σε στρώσεις σε ένα μεταλλικό δοχείο ή γυάλινο βάζο και ανάμεσα στις στρώσεις βάζουμε μερικά φύλλα δάφνης και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη μαστίχας.

Τα αφήνουμε αποθηκευμένα 1 εβδομάδα προτού τα σερβίρουμε.

Οι παστελαριές Χίου είναι έτοιμες.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές  

  • Τα σύκα διατηρούνται έτσι επ' αόριστον.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: