Υλικά Συνταγής
Η βινεγκρέτ είναι μια σάλτσα για ντρέσινγκ με γαλλική προέλευση και φινέτσα που παρασκευάζεται με ανάμειξη ελαιόλαδου με κάποιο όξινο υγρό, όπως το ξύδι ή ο χυμός λεμονιού. Υπάρχουν όμως πολλές παραλλαγές, όπως θα δούμε, καθώς μπορούμε να βελτιώσουμε το μείγμα με αλάτι, βότανα και μπαχαρικά. Εδώ θα δούμε πως να φτιάξουμε μια γευστικότατη σπιτική βινεγκρέτ καθώς και τις διάφορες παραλλαγές της.
Η συνταγή για την «παραδοσιακή» βινεγκρέτ προβλέπει 3 μέρη ελαιόλαδου για κάθε 1 μέρος ξυδιού (π.χ. 3 κουταλιές ελαιόλαδο για 1 κουταλιά ξύδι). Από κει και πέρα, η «τεχνική» είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως υλικών. Δηλαδή χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ και ρίχνουμε στα σαλατικά τη ποσότητα βινεγκρέτ που θέλουμε.
Δείτε τα υλικά για τη βασική, παραδοσιακή βιντεγκρέτ και τις διάφορες παραλλαγές της:
Βασική βινεγκρέτ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
αλάτι, πιπέρι
Βινεγκρέτ με γιαούρτι και αρωματικά
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αρωματικά (θυμάρι, εστραγκόν, άνηθο).
αλάτι, πιπέρι
Βινεγκρέτ με πορτοκάλι
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από σέρι (ή 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι και 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη)
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
αλάτι, πιπέρι
Βινεγκρέτ με λιαστή ντομάτα
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
3 λιαστές ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
αλάτι, πιπέρι
Χρήσιμες γνώσεις για τη βινεγκρέτ
- Η λέξη βινεγκρέτ είναι «δανεική» από το γαλλικό Vinaigrette.
- Η βινεγκρέτ διατηρείται σε ένα βάζο στο ψυγείο.
- Σε κάθε 100 γρ. βινεγκρέτ υπάρχουν 449 θερμίδες.
- Η βινεγκρέτ είναι τέλεια επιλογή για ντρέσινγκ της σαλάτας ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και για μαρινάρισμα.