Βασική ζύμη για τάρτες γλυκιές ή αλμυρές

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 22/10/2020

Μια χρήσιμη συνταγή για τις παρασκευές σας. Βασική ζύμη για τάρτες γλυκές η αλμυρές. Φτιάξτε την, προσθέστε την γέμιση που θέλετε και η απόλαυση θα έρθει στο λεπτό! Η συνταγή είναι για μια βάση τάρτας διαμέτρου 28 έως 32 εκατοστών.

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. αλεύρι, τύπου 55
  • 40 γρ. νερό, παγωμένο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Για τάρτα γλυκιά
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αλεύρι περίπου, για το άνοιγμα του φύλλου
  • 10 γρ. βούτυρο περίπου, για το βουτύρωμα της φόρμας

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα βουναλάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Ανοίγουμε στο βουναλάκι, ένα κενό στη μέση.

Στην συνέχεια, διαλύουμε το αλάτι στο νερό και αδειάζουμε το νερό στο κενό του αλευριού.

Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού (αν η βάση είναι για γλυκιά τάρτα, σ' αυτή τη φάση προσθέτουμε την ζάχαρη.)

Προσθέτουμε το βούτυρο, σε κομμάτια.

Έπειτα, φέρνουμε λίγο από το αλεύρι στην κοιλότητα με τα άλλα υλικά και το ανακατεύουμε απαλά χωρίς να ζυμώνουμε.

Σταδιακά αλλά γρήγορα, ενσωματώνουμε όλο το υπόλοιπο αλεύρι στα υγρά υλικά, τρίβοντας και όχι ζυμώνοντας με τρόπο ώστε η ζύμη να φεύγει από τα δάχτυλα σφίγγοντας το χέρι μας.

Κατόπιν, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την φυλάμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4 ώρες και ιδανικά για μία μέρα.

Πριν την ανοίξουμε σε φύλλο, την αφήνουμε εκτός ψυγείου για μία ώρα ώστε να μαλακώσει και να μπορούμε να τη δουλέψουμε.

Τέλος, ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους 3 με 4 χιλιοστών και τινάζουμε όσο αλεύρι έχει μείνει πάνω στο φύλλο από το άνοιγμα.

Στρώνουμε το φύλλο σε πολύ καλά βουτυρωμένη φόρμα και τρυπάμε την επιφάνειά του σε πολλά σημεία με πιρούνι.

Μπορούμε να την γεμίσουμε και να την ψήσουμε σ’ αυτήν την φάση, αλλά καλύτερα είναι για να μην νοτίσει η βάση από τη γέμιση να την ψήσουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για 20 λεπτά πριν την γεμίσουμε.

Καλή επιτυχία!

Συμβουλές

  • Για να μην φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο, στρώνουμε πάνω της λαδόχαρτο και πάνω βάζουμε κάτι πλατύ και βαρύ.
  • Προστατεύουμε με αλουμινόχαρτο (η γυαλιστερή πλευρά προς τα έξω) τα τοιχώματα της τάρτας, ώστε να μην καούν μια και θα εξέχουν κατά την διάρκεια του οριστικού ψησίματος.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι, για όλες τις χρήσεις.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (22 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας