Κουνουπίδι ογκρατέν, μούρλια!

Υλικά συνταγής
Κουνουπίδι ογκρατέν, μούρλια!

Μια συνταγή που θα θέλετε να ξαναφτιάξετε. Κουνουπίδι ογκρατέν, μούρλια! Ένας διαφορετικός τρόπος για να απολαύσετε το κουνουπίδι. Νόστιμο και λαχταριστό. Κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα.

Υλικά συνταγής

  • 1 κουνουπίδι, μεγάλο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 1 μισή κούπα γάλα, ζεστό
  • 90 γρ. περίπου κεφαλοτύρι, γλυκό
  • 4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • Μισή κούπα κρέμα γάλακτος
  • Λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε φούντες.

Το πλένουμε και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό, για 7 με 8 λεπτά.

Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.

Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.

Στην συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα μικρή και σοτάρουμε μέσα το αλεύρι για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το ζεστό γάλα κι ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα, ώσπου να επιτύχουμε μια λεία πηχτή μπεσαμέλ.

Την αρωματίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Έπειτα την κατεβάζουμε από την από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και το κρεμμύδι.

Αφήνουμε την μπεσαμέλ να γίνει χλιαρή και προσθέτουμε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος.

Ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι και το ανακατεύουμε.

Τέλος, το αδειάζουμε στο πυρέξ και το ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Το σερβίρουμε ζεστό.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Το κουνουπίδι ογκρατέν, συνοδεύει ιδανικά τα κρεατικά.
  • Αντί για κεφαλοτύρι, μπορούμε να βάλουμε τριμμένη παρμεζάνα.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 1)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: