Μουσακάς για χορτοφάγους, νοστιμότατος!

Υλικά συνταγής
Μουσακάς για χορτοφάγους, νοστιμότατος!

Μια συνταγή που θα σας αρέσει πολύ. Νόστιμος μουσακάς για χορτοφάγους. Δεν θα το πιστεύετε μέχρι να τη δοκιμάσετε. Μουσακάς εντελώς «βιγκανοποιημένος»! Ουσιαστικά είναι ο ελληνικότατος κανονικός μουσακάς, μόνο που αντί για ζωικό κιμά, έχουμε κιμά σόγιας, και αντί για ζωικό γάλα, φυτικό. Τόσο απλό! Μια δοκιμή θα σας πείσει. Αυτός ο βίγκαν μουσακάς δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το κλασικό πιάτο!  Όλη η νοστιμιά είναι στα μπαχαρικά έτσι κι αλλιώς!

Υλικά συνταγής

  • 3 μελιτζάνες, μεγάλες
  • 5-6 κολοκυθάκια
  • 5-6 πατάτες

Για τον κιμά

  • 1 συσκ. κιμά σόγιας
  • 1 κρεμμύδι, κόκκινο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • Άνηθο
  • Μαϊντανό
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κεσ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • Μισό κουτάκι πουμαρό
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
  • 1 μικρό κεσ. φασόλια κόκκινα
  • 1 ποτήρι νερό

Για τη μπεσαμέλ

  • 180 γρ. γάλα, φυτικό
  • 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 5-6 κ.σ. αλεύρι
  • Βίγκαν τυρί (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, τσιγαρίζουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Μόλις ανακατευτούν όλα τα υλικά καλά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το πουμαρό, τη ρίγανη και το νερό.

Τα αφήνουμε να βράσουν για ένα μισάωρο περίπου, μέχρι να ψιλοδέσει η σάλτσα.

Αφού βράσουν, προσθέτουμε τα φασόλια κι ανακατεύουμε.

Στο μεταξύ έχουμε ήδη ψήσει σε λαδόκολλα στο φούρνο με αλατάκι, τις φετούλες από τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα έχουμε απλώσει σε στρώσεις (με τη σειρά που αναφέρονται παραπάνω), σε λαδωμένο πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω τον κιμά.

Στην συνέχεια, σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και μετά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται λίγο το γάλα, ξεκινάμε και ρίχνουμε διαδοχικά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός.

Έπειτα, το ρίχνουμε στο πυρέξ πάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με βίγκαν τυρί της επιλογής μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε, για να μην διαλύονται τα κομμάτια.

Ο μουσακάς για χορτοφάγους είναι πανέτοιμος.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Αν μας περισσέψει κιμάς, τον τυλίγουμε σε πίτες τορτίγιας, ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν και έχουμε μεξικάνικα burritos για ορεκτικό!
  • Με ακριβώς τον ίδιο κιμά, την ίδια μπεσαμέλ και την ίδια διαδικασία μπορούμε να φτιάξουμε και παστίτσιο!
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε γάλα της αρεσκείας μας πχ αμυγδάλου, βρώμης κλπ.

Δείτε και αυτές τις συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 3)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: