Υλικά Συνταγής
Τα ραβιόλια είναι για πολλούς το πιο αγαπημένο ζυμαρικό. Βάζοντας λίγη φαντασία μπορείτε να φτιάξετε με αυτά ένα υπέροχο γεύμα που θα ξεχωρίσει. Ραβιόλια νηστίσιμα και γεμιστά με ελιές. Πεντανόστιμα και γευστικά!
Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- Μισό κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- Μισή κούπα νερό
Για τη γέμιση
- 250 γρ. πάστα ελιάς
- 3 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 7 σκ. σκόρδο
- 60 γρ. λευκό κρασί
- 1 κ.σ. ντομάτα πελτέ
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- 18 ντοματίνια, χωρισμένα στη μέση
- 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 3 κούπες νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1 κούπα φυτικό τυρί, τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
Πρώτα, ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Κοσκινίζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 1 λεπτό να λαδωθεί το αλεύρι.
Συνεχίζουμε 3 λεπτά ακόμη το χτύπημα, προσθέτοντας τόσο νερό όσο χρειάζεται, ώσπου να επιτύχουμε ζύμη σφιχτή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Πιθανώς, να χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό.
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί 1 ώρα.
Στη συνέχεια, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτά παραλληλόγραμμα φύλλα.
Ανακατεύουμε την πάστα ελιάς με τη λιαστή ντομάτα και το βασιλικό και βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση κατά διαστήματα σε όλο το μήκος των φύλλων, σε απόσταση 5 εκατοστά μεταξύ τους.
Σκεπάζουμε μ' ένα δεύτερο φύλλο και κόβουμε με τον τροχό, να σχηματίσουμε ραβιόλια, κλείνοντας τη γέμιση ανάμεσα στα δύο φύλλα.
Για μεγαλύτερη ευκολία, ανοίγουμε τα φύλλα κι ετοιμάζουμε τα ραβιόλια στη μηχανή των ζυμαρικών.
Έπειτα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε τον πελτέ μέσα στο κρασί, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα κι αφήνουμε επάνω στη φωτιά, ώσπου να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Προσθέτουμε την κέτσαπ και τα ντοματίνια κι ανακατεύουμε επάνω σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαραθούν.
Μετά ρίχνουμε το βασιλικό, το νερό, αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε επάνω στη φωτιά, ώσπου ν' αρχίσει να βράζει.
Βάζουμε τα ραβιόλια σε γκιουβέτσι και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 30 λεπτά ή ώσπου να πιούν όλο το νερό και να φουσκώσουν, χωρίς να λιώσουν.
Ίσως, χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
10 λεπτά πριν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με το φυτικό τυρί.
Τέλος, τα αφήνουμε στο φούρνο, ώσπου να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.
Τα σερβίρουμε ζεστά.
Τα ραβιόλια με ελιές είναι έτοιμα.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Συμβουλές
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι πάστα ελιάς θέλουμε (πράσινη η μαύρη).
Σχετικές συνταγές
- Νόστιμα ραβιόλια με κουαντρό
- Σπιτικά ραβιόλια γεμιστά με σπανάκι και μανιτάρια
- Πελμένι, τα πιο νόστιμα ραβιόλια με κρέας
- Βίδες με σάλτσα ελιάς, σκέτη νοστιμιά!