Κόκκορας με φάκες και θυμάρι!

Υλικά συνταγής

Το ξέρατε ότι εκτός από κοκκινιστά ή στο φούρνο ο κόκορας ή και η κότα γίνονται καταπληκτικά φαγητά σε συνδυασμό με όσπρια όπως οι φάκες; Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για κόκκορα με φακές που θα γλείφουν τα δάκτυλα τους όλοι στο σπίτι! Αν μπορείτε να βρείτε έναν χωριάτικο κόκκορα ακόμα καλύτερα, αν όχι και και το ταπεινό και συνηθισμένο κοτόπουλο θα σας αρέσει!

Υλικά Συνταγής

  • 1 κότα ή κόκορας
  • 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. φάκες
  • 100γρ. βούτυρο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λίγο ψιλοκομμένο σέλερι
  • ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κούπα κρεμά γάλακτος
  • 1 κ.γ. τζιν
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • θυμάρι
  • μαϊντανός
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

Για τις φακές:

Καταρχήν, ξεπλένουμε τις φάκες και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με το μπέικον. Ανακατεύουμε τακτικά και μόλις βράσουν, σβήνουμε την φωτιά και τις αφήνουμε στην κατσαρόλα μας, με το μπέικον.

Για το κοτόπουλο:

Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.

Έπειτα πλένουμε το κοτόπουλο και φροντίζουμε να έχουμε βγάλει από πριν τα εντόσθια του, το λαιμό και να έχουμε κόψει τα ποδιά αν δεν είναι ήδη κομμένα.

Μόλις το κοτόπουλο στραγγίσει από τα νερά, το αλατοπιπερώνουμε καλά και βάζουμε μέσα του λίγο θυμάρι. Με ένα πινέλο, βουτυρώνουμε το κοτόπουλο γύρω-γύρω.

Σε ένα ταψί ρίχνουμε 3-4 κουτάλια ελαιόλαδο, βάζουμε στη μέση το κοτόπουλο και μετά στο προθερμασμένο φούρνο μας αφήνουμε το φαγάκι μας να ψηθεί για 30 λεπτά.

Μόλις το κοτόπουλο πάρει λίγο χρώμα βάζουμε γύρω-γύρω το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι.

Το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να δούμε να ροδίζει το πάνω μέρος του κοτόπουλου.

Τότε το γυρνάμε από την ανάποδη και βάζουμε λίγο το βούτυρο μέσα του και αν έχει περισσέψει αλείφουμε και λίγο πάνω του.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ακόμα μέχρι να ψηθεί καλά το κοτοπουλάκι μας.

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταψί μέσα για να τραβήξει τα ζουμιά του.

Για την σάλτσα:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε μίση κούπα νερό με όλο το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το μισό υγρό ρίχνουμε και την κρεμά γάλακτος.

Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει η σάλτσα παχύρρευστη.

Προσθέτουμε στη σάλτσα λίγο θυμάρι, 2 κουταλιές βούτυρο, το τζιν, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Παράλληλα, ξύνουμε με μια σπάτουλα τον πυθμένα της κατσαρόλα για να μην κολλήσει κάτω η σάλτσα μας.

Μόλις η σάλτσα φτάσει στο σημείο να «αγκαλιάζει» τη σπάτουλα, σουρώνουμε τη σάλτσα μας σε ένα τρυπητό, μέσα σε μια μικρότερη κατσαρόλα, προσθέτουμε και λίγα φυλλαράκια από το θυμάρι, 30γρ. βούτυρο, το τζιν και λίγο αλατοπίπερο.

Μόλις πάρουν μια βράση, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

Τέλος στραγγίζουμε τις φακές και προσθέτουμε λίγο λευκό ξίδι.

Σερβίρουμε τις φακές μας σε μια ωραία και μεγάλη πιατέλα και βάζουμε και τον κόκορα από πάνω περιχύνοντας λίγη σάλτσα.  Την υπόλοιπη την σερβίρουμε χωριστά.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση!

 

Συμβουλές συνταγής

  • Εάν θέλουμε ρίχνουμε μερικά φυλλαράκια από το θυμάρι σαν γαρνιτούρα πάνω από την πιατέλα, για εξτρά μυρωδιά και γεύση!
  • Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην σάλτσα για να μην κολλήσει. Ανακατεύουμε καθ'ολη την εκτέλεση!
  • Να ξέρετε ότι ο πραγματικός κόκκορας έχει πιο σκληρό κρέας από το κοτόπουλο που όλοι έχουμε συνηθίσει να τρώμε.

 

Άλλες νόστιμες συνταγές με κοτόπουλο

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: