Πρασόπιτα, νόστιμη και τραγανή

Υλικά συνταγής
Πρασόπιτα, νόστιμη και τραγανή

Μια συνταγή για πίτα που θα σας ξετρελάνει. Νόστιμη κα τραγανή πρασόπιτα. Πασίγνωστη και δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα. Γλυκιά και μοναδική. Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι. Δοκιμάστε την!

Υλικά συνταγής

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό πράσα
  • 2 κούπες χανιώτικη μυζήθρα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3-4 φέτ. μπέικον (προαιρετικά)
  • Μισό κ.γλ. πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • Λίγο λευκό κρασί
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για το φύλλο

  • 1 πότ. νερό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά
  • Μισό κιλό αλεύρι

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνουμε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα (το λευκό μέρος), σε ροδέλες.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και μπέικον, το ψιλοκόβουμε και το σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι μέχρι να γυαλίσει.

Στην συνέχεια, σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα και το κρεμμύδι με το βούτυρο και λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.

Μετά, αλατοπιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι, ανάλογα με το τυρί).

Σβήνουμε με λίγο κρασί και αφήνουμε το μίγμα να πιει τα υγρά του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Έπειτα, αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη.

Ανοίγουμε έξι λεπτά ή δύο πιο χοντρά φύλλα. (τα μισά, πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε).

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το τυρί με το αυγό και τα προσθέτουμε στα πράσα που έχουν κρυώσει.

Ανακατεύουμε και πάλι.

Στρώνουμε το/α μεγαλύτερο/α φύλλο/α, σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι (και τα τοιχώματα). (Αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερα του ενός φύλλα για βάση, ανάμεσά τους βάζουμε λίγο λαδάκι με ένα πινέλο).

Απλώνουμε τη γέμιση (στην οποία έχουμε προσθέσει και το μπέικον) πάνω από το φύλλο και γυρνάμε αυτά που περισσεύουν προς τα μέσα, να καλύψουν τη γέμιση.

Στρώνουμε τα άλλα μισά φύλλα με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτή τη φορά ό,τι περισσεύει το κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού.

Τέλος, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί το φύλλο (περίπου 1 ώρα).

Η πρασόπιτα είναι έτοιμη.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Είναι πολύ πιθανό να περισσέψει ζύμη από το φύλλο. Δεν την πετάμε (αν είναι ικανή ποσότητα). Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στην κατάψυξη.
  • Το τυρί και το μπέικον μπαίνουν στην πίτα για να «σπάσουν» τη γλύκα του πράσου. Αν αφαιρεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι μια γλυκιά πίτα.
  • Φυσικά μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο και τον κόπο εκτέλεσης αντικαθιστώντας το χειροποίητο με έτοιμο φύλλο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χωριάτικο.
  • Αντί για τσικουδιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού.
  • Στην θέση της μυζήθρας, βάζουμε κάποιο άλλο παρόμοιας υφής και γεύσης τυρί (στην ανάγκη τριμμένη φέτα).

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 4.8 (Ψήφοι: 5)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: